Hälsa / Hiv och STI / Herpes och HPV

Herpes och HPV

Herpes

Könsherpes är den näst vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige, ungefär var tredje person har viruset i kroppen. Många får inga eller så milda symptom att de aldrig märker av det. Könsherpes orsakas av virus (samma sort som ger munsår, fast en annan typ) och överförs via sex (slemhinnekontakt och kroppsvätskor).

Har man en gång fått herpes så kommer viruset finnas kvar i kroppen resten av livet. Herpes överförs oftast när en har blåsor eller sår, men kan ibland överföras ändå. Om en har blåsor eller sår är det bra att inte ha sex på ett sådant sätt att herpesviruset kan överföras till ens sexpartners till blåsorna har läkt. Använd till exempel kondom och ta inte på blåsorna innan en ger någon smeksex.

Ungefär tre dagar till en vecka efter överföringstillfället kan en få ett första utbrott som innebär att en får vattenfyllda blåsor som när de spricker blir sår. De kan till exempel sitta i och runt könsorganet, analen eller på låren. Många känner sig sjuka och allmänt hängiga under tiden en har blåsorna. En del får bara det här första utbrottet, medan andra personer får besvär ofta. Det är vanligt att få symptom om kroppen är stressad, i obalans eller om en är förkyld.

Herpesviruset dör snabbt utanför kroppen, och det kan inte överföras via toaletter, handdukar eller kramar. Herpes går inte att bota, men en kan få mediciner och bra hjälp så att det inte påverkar ens liv särskilt mycket.

En kan få munherpes på könet, och det går att få könsherpes i munnen, men det sistnämnda är ovanligt.

HPV – Humant papillomavirus

HVP är Sveriges vanligaste sexuellt överförbara infektion och överförs väldigt lätt. HPV överförs via slemhinnekontakt, via oralsex, och även via kroppsvätskor. Nästan alla som har haft sex med en annan person där slemhinnor varit inblandade har någon gång haft någon form av HPV. Det finns över 200 typer av HPV-virus. De flesta märks inte det minsta, är helt ofarliga och ger inga symptom alls.

Några typer av HPV orsakar kondylom – könsvårtor. Vårtorna är ofarliga, men ibland sitter de på osköna ställen och kan kännas obekväma mot ens underkläder. I en del fall kan det vara jobbigt för personen att ha sex med vårtorna. I dessa båda fall kan vården hjälpa en.

Några typer av HPV orsakar cellförändringar som kan bli cancer. Cellförändringarna kan sitta både i fittan, i analen eller på kuken. Detta gäller oavsett om ens könsorgan är medfött eller erhållet.

HPV-vaccinering

I Sverige blir alla personer som har ett kvinnligt juridiskt personnummer erbjudna vaccin mot sorterna som kan skapa cellförändringar när de är 11-12 år. Det är viktigt att bli vaccinerad innan en börjar ha sex med andra personer än sig själv. Många organisationer som jobbar med sexuell hälsa jobbar för att alla oavsett kön ska bli vaccinerade.

Cellprovtagning

Om en lever med ett kvinnligt juridiskt personnummer blir en kallad till cellprovtagning när en är 23 år och sedan vart tredje år. Det är väldigt viktigt att gå på dessa, eftersom det är sättet att upptäcka cellförändringar.

 

Prata med någon?

Vill du veta var du kan vända dig om du behöver stöd eller har funderingar som du vill prata med någon om?
Gåt till "Stöd och tips" och läs mer!