Hälsa / Hiv och STI / Klamydia och Gonorré

Klamydia och Gonorré

Klamydia

 Klamydia är den tredje vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige. Den orsakas av bakterier och överförs ganska lätt via sex (omslutande sex i fitta eller anal utan kondom, om en gnider slemhinnor mot varandra och om en kroppsvätska med klamydiabakterier kommer på en slemhinna). Klamydia orsakar lokala infektioner på den slemhinna som bakterien kommit i kontakt med.

Det är inte säkert att en får några symptom alls. Därför kan en ha klamydia länge utan att veta om det. De flesta som får symptom får något eller några av de här symptomen:

  • Det svider när en
  • En har flytningar från fittan eller/och urinröret. Flytningar är en slemmig och seg vätska. Den kan vara gul- eller grönfärgad och ibland luktar denPersoner med medfödd fitta har ofta flytningar utan att det är tecken på att en har en sexuellt överförbar infektion. Om en brukar ha flytningar och får klamydia kan det hända att flytningarna förändras, att konsistensen, färgen eller lukten blir annorlunda mot vad den brukar vara.
  • Om en brukar ha blödningar (ha mens) relativt regelbundet kan en få mellanblödningar.
  • En kan få ont i magen.
  • Om en har en pung som inte är erhållen kan den göra ont eller bli svullen.
  • En kan också få feber och känna sig allmänt hängig eller sjuk.

 

Om en inte behandlar klamydia kan infektionen en leda till att en blir steril eller att det blir svårare att få barn med sina egna ägg eller spermier senare i livet.

Prata med någon?

Vill du veta var du kan vända dig om du behöver stöd eller har funderingar som du vill prata med någon om?
Gåt till "Stöd och tips" och läs mer!