Allt för ofta får vi på RFSL Ungdom höra att unga personer inte känner sig sedda i skolans sexualundervisning. Det tycker vi är tråkigt eftersom alla människor har rätt till sin sexualitet. Ofta får vi höra att informationen inte känns relevant, eftersom det är mycket fokus på reproduktion och så lite på vad sex är eller på hur kåthet egentligen fungerar. Möjligheten att ha säkrare sex handlar om kunskap, det finns vissa saker en måste veta för att kunna göra informerade val. En del saker behöver en öva på, och vi vill med den här materialet Allt det viktigaste om sex slå ett slag för att börja öva på kommunikation kring ömsesidighet och sex. För hur vet en egentligen om någon gillar det en gör?
Vi vill vidga synen på vad sex är, och vi hoppas att Allt det viktigaste om sex kan bli något som gör att fler personer känner sig mer sedda. Materialet består av en broschyr, en podcast, filmer och affischer. Vill du hålla samtal eller använda materialet i undervisning så hittar du lärarhandledning och övningsbank längre ner på sidan.
Har du frågor om materialet Allt det viktigaste om sex eller om RFSL Ungdom kan du kontakta oss på [email protected].
PODCAST
Allt det viktigaste om sex-podden består av fem avsnitt som riktar sig till alla ungdomar i högstadiet och gymnasiet. Avsnitten har olika teman: Ömsesidighet och samtycke, Kroppen, Säkrare sex, STI:er och testning och Lust och andra sköna grejer. Till avsnitten följer sex lärarhandledningsavsnitt för dig som arbetar med ämnet sex och samlevnad i skolan.
Podden kan användas parallellt med vår broschyr Allt det viktigaste om sex. Materialen är tänkta att användas på liknande sätt, som inspiration såväl som kunskapskälla för att göra sex- och samlevnadsundervisningen inkluderande.
Lyssna här
Podden går att lyssna på här på hemsidan, där poddar finns och på Spotify. Sök på Allt det viktigaste om sex så hittar du den.
Avsnitt 1: Ömsesidighet och samtycke
Malin och Vierge pratar om vad ömsesidighet och samtycke är och hur det hänger ihop med Netflix och te. De tipsar också om hur man kan göra det enklare att prata om sex och hur man kan tänka för att vara schysst när man skickar nudes.
Avsnitt 2: Kroppen
Malin och Vierge pratar om att alla kroppar är mer lika än man kan tro och vad hjärnan har med sex att göra. De pratar om att utlösning och orgasm inte är samma sak och att de ord vi använder för att prata om kroppar ändrar våra sätt att se på världen.
Avsnitt 3: Säkrare sex
Malin och Vierge pratar om att sex aldrig kan vara helt säkert och hur det hänger ihop med slemhinnor och kroppsvätskor. De lär ut hur kondomer och inidomer används på rätt sätt och vilka glidmedel som är bra att använda.
Avsnitt 4: STI:er och testning
Malin och Vierge berättar varför hiv inte är något man behöver oroa sig för idag, att man ibland måste tänka lite längre än sjuksköterskorna gör när man ska testa sig och vad antibiotikaresistens är.
Avsnitt 5: Lust och andra sköna grejer
Malin och Vierge pratar om hur kåthet ändras över tiden, om vad en orgasm egentligen är, vad kåthet har med att köra bil och vad bra sex är.
Lärarhandledning 1: Ömsesidighet och samtycke
Avsnittet innehåller övningar du kan använda för att prata om samtycke och ömsesidighet, om hur du kan prata om normer kring sexbrott, hur skolan kan ta ansvar för den digitala skolgården, om maktaspekter i kärleksrelationer och frågelådan.
Lärarhandledning 2: Kroppen
Avsnittet handlar om inkluderande språk, hur man kan prata om att kön och kroppar ser olika ut och könsdysfori, att undvika att prata om riktiga könsorgan, problemen med kill- och tjejgrupper och att man kan prata brett om reproduktion.
Lärarhandledning 3: Säkrare sex
Avsnittet handlar om vikten av att prata om olika typer av sex, att avdramatisera röven, övning om hur könssjukdomar överförs och hur kondomer, inidomer och glidmedel fungerar.
Lärarhandledning 4: STI:er och testning
Avsnittet handlar om ungdomsmottagningen, hur man kan prata om hiv och andra könssjukdomar på ett odömande sätt, screening av livmoderhalscancer, strategier för testningsrutiner, antibiotikaresistens och hivstigma.
Lärarhandledning 5: Lust och andra sköna grejer
Avsnittet innehåller instruktioner om hur Frågelådan fungerar, olust och asexualitet, normer om att komma och fantasier om saker man inte vill göra på riktigt.
Lärarhandledning 6: Övergripande tips och råd
Avsnittet innehåller övergripande tips och råd om hur man kan göra sex och samlevnadsundervisningen bättre. Hur man kan skapa trygga förutsättningar för undervisningen, skillnaden mellan personlig och privat, att öva på att prata om sex, vikten av att undervisningen ska vara återkommande ofta och hur undervisningen kan implementeras i alla ämnen.

Programledare: Malin Grundström, sexualupplysare och Vierge Hård, sakkunnig i transfrågor
Klippning: Hugo Lindmark
Musik: Nils Sommar Bruselius
Omslag: Amanda Jenderbäck
BROSCHYREN

Allt det viktigaste om sex är en broschyr till dig som är nyfiken på säkrare sex, kroppen och ömsesidighet. Du kanske bara är nyfiken rent allmänt, kanske är du en sexpositiv aktivist, kanske är du hbtq-person, eller så är du kanske lärare på en högstadieskola i Gävle – kanske är du allt på en gång? Hur som helst, den här broschyren är till dig.
I broschyren kan du läsa om vad ömsesidighet och samtycke är, vad som händer i kroppen när man blir kåt, hur man är schysst när man sexchattar, hur det är att leva med hiv idag, hur det går till att testa sig för könssjukdomar och mycket mer. Allt med ett språk riktat till ungdomar.
Till varje tema finns tips och råd och broschyren avslutas med ett metodavsnitt om hur man kan skapa bra samtal baserat på innehållet.
AFFISCHER
Affischerna Testa på rätt sätt!, Kondomskola och Inidomskola är framtagna för att på ett enkelt sätt visa hur komplett testning av könssjukdomar går till och hur barriärskydd som kondom och inidom fungerar. Affischerna passar bra i klassrummet, på ungdomshänget, utanför elevhälsan eller i väntrummet på testningsmottagningen.



FILMER
LÄRARHANDLEDNING OCH ÖVNINGSBANK
Allt det viktigaste om sex är framtaget för att fungera i sexualundervisningen i högstadiet och gymnasiet. I Lärarhandledningen och Övningsbanken finns vägledning om hur du kan använda materialet i din undervisning och övningar för att hålla workshops och övningar tillsammans med elever eller ungdomar du möter i arbetet.

