Allt det viktigaste om sex-podden | RFSL Ungdom
Allt det viktigaste om sex-podden
En ny podd för alla ungdomar om säkrare sex, kroppen och ömsesidighet.

Allt det viktigaste om sex-podden är för dig i högstadiet eller gymnasiet som är nyfiken på säkrare sex, kåthet och ömsesidighet och som känner att skolan mest pratar om hur barn blir till. Vi pratar om sex på internet, hur lika allas kroppar egentligen är, skillnaden mellan orgasm och utlösning, att testa sig för könssjukdomar, vad kåthet är och mycket mycket mer!

Alla människor, oavsett ålder, har rätt till sin sexualitet. För att kunna göra informerade val behöver man få kunskap som är relevant för en själv, som utgår från en bred och icke-dömande syn på vad sexualitet och sex kan vara och som därigenom ger möjligheter att utforska vad man faktiskt vill och inte vill, inom eller utanför normen för heterosexuellt reproduktivt sex. Inte minst är det viktigt att få verktyg för att kommunicera kring ömsesidighet och sex. För hur vet man egentligen om någon gillar det man gör?

Allt det viktigaste om sex-podden

Programledare: Malin Grundström, sexualupplysare och Vierge Hård, sakkunnig i transfrågor

Klippning: Hugo Lindmark

Musik: Nils Sommar Bruselius

Omslag: Amanda Jenderbäck

LYSSNA HÄR


Du kan också lyssna på podden på Spotify och i valfri podcast-app!

Avsnitt 1: Ömsesidighet och samtycke

Malin och Vierge pratar om vad ömsesidighet och samtycke är och hur det hänger ihop med Netflix och te. De tipsar också om hur man kan göra det enklare att prata om sex och hur man kan tänka för att vara schysst när man skickar nudes.

Avsnitt 2: Kroppen

Malin och Vierge pratar om att alla kroppar är mer lika än man kan tro och vad hjärnan har med sex att göra. De pratar om att utlösning och orgasm inte är samma sak och att de ord vi använder för att prata om kroppar ändrar våra sätt att se på världen.

Avsnitt 3: Säkrare sex

Malin och Vierge pratar om att sex aldrig kan vara helt säkert och hur det hänger ihop med slemhinnor och kroppsvätskor. De lär ut hur kondomer och inidomer används på rätt sätt och vilka glidmedel som är bra att använda.

Avsnitt 4: STI:er och testning

Malin och Vierge berättar varför hiv inte är något man behöver oroa sig för idag, att man ibland måste tänka lite längre än sjuksköterskorna gör när man ska testa sig och vad antibiotikaresistens är.

Avsnitt 5: Lust och andra sköna grejer

Malin och Vierge pratar om hur kåthet ändras över tiden, om vad en orgasm egentligen är, vad kåthet har med att köra bil och vad bra sex är.

INFORMATION TILL DIG SOM MÖTER UNGDOMAR I ARBETET


Allt det viktigaste om sex-podden består av fem avsnitt som riktar sig till alla ungdomar i högstadiet och gymnasiet. Avsnitten har olika teman: Ömsesidighet och samtycke, Kroppen, Säkrare sex, STI:er och testning och Lust och andra sköna grejer. Till avsnitten följer sex lärarhandledningsavsnitt för dig som arbetar med ämnet sex och samlevnad i skolan.

Podden kan användas parallellt med vår broschyr Allt det viktigaste om sex. Materialen är tänkta att användas på liknande sätt, som inspiration såväl som kunskapskälla för att göra sex- och samlevnadsundervisningen inkluderande.

Allt material i serien Allt det viktigaste om sex hittar du här!

Textstorlek