Hälsa / Säkrare sex

Vi använder aldrig uttrycket “säkert sex” utan pratar hellre om säkrare sex. Vi ser inte sex som säkert eller osäkert utan som mer eller mindre säkert på en glidande skala. Därmed inte sagt att sex i sig skulle vara osäkert eller farligt. Väldigt många sorters sex är nämligen säkrare sex helt av sig själva. När vi pratar om säkrare sex menar vi sex som innebär låg eller liten risk att ge eller få sexuellt överförbara infektioner (könssjukdomar/STI)/hiv) och – om en har den typen av sex – även liten risk för oönskade graviditeter.

Saker som räknas som osäkrare sex är att ha omslutande, kondomlöst sex med medfödd kuk (med medfödd menar vi i det här fallet det som läkare skulle kalla för penis) i till exempel anal eller fitta, samt sexpraktiker som innebär att få sperma i munnen. Ett enkelt sätt att göra osäkrare sex säkrare är att använda kondom eller inidom samt att låta bli att svälja sperma.

Några exempel på sexpraktiker som helt av sig själv är säkrare sex är petting, hångel, slicksex, smeksmek, telefonsex, gnidsex, onanera tillsammans med någon, camsex och rimming.

Alla gillar olika saker och ganska många utövar mer än en sorts sex. Om en har omslutande sex med flera personer samtidigt behöver en byta kondom på det som blir omslutet – exempelvis en strap-on eller kuk. Om det är fingrar som blir omslutna är det bra att tvätta händerna innan en fortsätter på nästa person för att det ska fortsätta vara säkrare sex. Att ha säkrare sex är ett aktivt val, men det finns många saker som kan påverka det valet. Att ha möjligheten välja säkrare sex är ibland starkt kopplat till ömsesidighet.

^

Att benämna sin kropp

Vad sex är och vad som känns bra att göra är olika för olika personer. Om man inte vill visa, ta på eller bli stimulerad på bröstkorg eller könsorgan kan man ofta hitta andra delar av kroppen som det känns bra att se på eller ta på. Att använda rätt ord om kroppen och om det sex man har eller vill ha kan göra att man känner sig bekräftad och stärkt i sin könsidentitet. Det kan till exempel handla om att säga ”slicka” istället för ”suga av”. Man kan också föredra ord som inte är könade tex “knulla”, “använda munnen” och “könsorgan”. Att hitta ord som känns bra för en själv för att benämna kroppen kan också vara ett sätt att lära känna sin sexualitet, må bättre med sin kropp och känna sig tryggare i relation till andra. Att lära känna sin egen kropp och vad man tycker om i fråga om sex kan man göra själv. Om man vill kan man utforska kroppen och sex tillsammans med någon eller några man känner sig trygg med.

Vi har även tagit fram en broschyr om sex och trans som finns att beställa eller ladda ner gratis i webbshoppen.

^

Slemhinnor

Slemhinnor är en vävnad som är tunn, blodkärlsrik och ofta fuktig. Bakterier och virus trivs bra där det finns slemhinna. Platserna där det finns slemhinnor och kroppsvätskor är där överföringen sker när det gäller STI/hiv. Slemhinnorna som vi fokuserar på när det gäller säkrare sex sitter i eller runt fittan/främre öppningen, analen, munnen, svalget och i urinröret på medfödda kukar, samt under ollonet om en inte är omskuren.

Har man en erhållen kuk beror platsen där slemhinnan sitter på om en har genomgått könsbekräftade underlivskirurgi samt vilken sorts kirurgi det var. Har man flyttat urinröret så sitter det på samma ställe som på medfödda kukar, annars sitter det kvar där det satt från början.

Slemhinnor beter sig olika beroende på vad deras funktion är, till exempel lubricerar fittan det vill säga producerar ett eget glid/vätska som bland annat håller ph-balansen låg så att inte bakterier ska trivas där. Om en äter hormoner eller antidepressiv medicin kan det påverka lubrikationen så att den minskar och en kan behöva använda lite extra glidmedel vid sex.

Analen har till skillnad från fittan istället en uppsugande slemhinna för att suga upp så mycket vatten som möjligt ur vår mat. Därför är det viktigt att använda glidmedel när en har någon typ av analsex. Dels för att det skönare, men också för att det minskar risken att skada slemhinnan i analen.

Slemhinna finns även i ögonen, näsan och öronen. Det går därför att få både klamydia och gonorré i ögonen, men det är ganska ovanligt.

 

^

Kondom

En av de viktigaste sakerna med kondom är att välja rätt storlek – den som passar ens kuk eller sexleksak är helt klart den bästa storleken. Det finns ingen standardkondom som passar alla. Om en tycker kondom är oskönt kan det faktiskt vara så enkelt att en bara har testat fel sort eller storlek. Vår rekommendation är därför att testa olika sorter, för det finns massor. Rätt storlek gör det oftare både skönare och att kondomen håller bättre.

De flesta kondomer är gjorda av latex och om du eller dina sexpartners är känsliga för det finns som tur är även plastkondomer.

Kondomer finns med och utan profilering. Profilering innebär att kondomen har en insvängning efter ollonet. En del personer tycker det är skönt när det smiter åt där medan andra tycker raka kondomer är skönare. Det viktigaste är att du hittar en sorts som du tycker känns bra.

Här är allt du behöver tänka på när det gäller att använda kondomer samlat i några enkla steg:

1. Kolla datumet på förpackningen.
2. Kolla att den glider omkring bra i förpackningen.
3. De flesta kondomförpackningar har jack i plasten som gör det lättare att öppna dem.
4. Undvik att rispa kondomen med vassa naglar, saxar eller tänder.
5. Rulla ut en liten bit av kondomen så en ser vilket håll den ska rullas på åt.
6. Rulla på hela kondomen. Det gör inget om det blir lite skrynkligt.
7. Glidmedel gör förstås det hela ännu bättre och den lilla risken för att kondomen pajar ännu mindre.

Det är oftast lättare att komma ihåg att ta fram en kondom om man förvarar kondomer på ställen där man ofta har sex. Då blir avbrottet mindre och det kan kännas mindre laddat. En bra plats är sängbordet om man oftast har sex i sovrummet eller i badrummet om det är där. Förvarar man kondomer i plånboken är det viktigt att byta ut den ungefär en gång i månaden, eftersom att skavet som blir av att kondomen gnuggas mot saker kan skada den.

En del oroar sig för att föreslå kondom och tycker det är en jobbig sak att ta upp, men vi vet att de flesta tycker att den som föreslår kondom verkar omtänksam, ansvarsfull och erfaren. Att bestämma en kondomstrategi med sig själv kan också vara ett sätt att underlätta sitt kondomanvändande.

Gratis kondomer finns att få på ungdomsmottagningen, kan beställas via Sexperterna på RFSL Stockholm och på testningsmottagningar. Det finns också ett stort utbud av kondomer att köpa på nätet om man vill prova en storlek som är svår att hitta på exempelvis apoteket.

 

^

Inidom

Inidom/vagianal kondom är en kondom som den som omsluter kan använda och en för helt enkelt in den i kroppsöppning – fittan, analen, främre öppningen/det begrepp du vill använda – en vill omsluta med. Inidomen passar så gott som alla kukar och sexleksaker.

Om ens kuk/penis/plusklitoris/venis/ditt begrepp inte blir så hård eller om ståndet kommer och går, är det inget problem med en inidom, eftersom den anpassar sig efter den som omsluter. Om standardkondom av något skäl inte känns bra eller skön – en känsla som kan uppstå för både den som omsluter och den som blir omsluten – kan inidom vara ett alternativ. Den sitter inte åt och den leder värme bättre än många kondomer (eftersom de ofta är gjorda av plast, vilket gör att de även passar latexallergiker bra). Dessutom är det lätt att fylla på mer glid vid behov.

Sätt in inidomen, fyll på med glidmedel i den och ta gärna glid även på kuken/sexleksaken som ska omslutas (glidmedlet stannar kvar inne i inidomen och torkar sällan ut som det kan göra med standardkondom). Håll koll på att inidomens yttre ring är på plats utanför kroppsöppningen, så är det klart för att omsluta och omslutas.

 

^

Glid ftw!

Glidmedel är en väldigt bra uppfinning. Det gör massor av sex skönare, både med sig själv och andra. Glidmedel är speciellt bra för slemhinnor som inte blir så våta av sig själva och minskar risken för att något ska göra ont eller att skador på slemhinnorna ska uppstå. Ska du ha omslutande analsex är glidmedel extra viktigt eftersom analen inte producerar eget glid.

Vi rekommenderar att en använder ett vatten- eller silikonbaserat glidmedel och som med allt annat gäller det även här att testa sig fram till vad en gillar bäst. Använder en ett vattenbaserat glidmedel kan en behöva fylla på lite oftare eftersom det torkar ut snabbare än silikonbaserat. Både vatten- och silikonbaserat glid går att återaktivera med vatten. Ett tips är att undvika alla glidmedel som innehåller fett (barnolja, olivolja, kokosolja) om du har sex med kondom, det löser nämligen upp gummit i den och det kan göra att kondomen går sönder.

 

Prata med någon?

Vill du veta var du kan vända dig om du behöver stöd eller har funderingar som du vill prata med någon om?
Gå till "Hitta stöd" och läs mer!