Syfilis

Hälsa / Hiv och STI / Syfilis

Syfilis

Syfilis orsakas av en bakterie. En kan ha syfilis länge utan att veta om det, det är vanligt att inte få några symptom alls.
Infektionen delas upp i två stadier; tidig och sen syfilis. Obehandlad syfilis kan smitta vid sexuell kontakt i upp till två år efter överföringstillfället. Den senare syfilisen kan också överföras, men då via blod. Syfilis som aldrig blir upptäckt och inte behandlad kan finnas kvar i kroppen i många år och på sikt göra stora skador på hjärta och/eller hjärna. Syfilis är dock en ganska ovanlig sexuell infektion i Sverige idag.

Överföring

Syfilis överförs via hudkontakt, omslutande sex utan kondom eller inidom med medfödd kuk i fitta eller i anal, samt via oralsex. Bakterien kan också överföras via blod till exempel genom att flera personer delar spruta. Infektionen kan även överföras vid graviditet.

Symptom

  • Sår där bakterien tog sin i kroppen exempelvis i munnen eller runt analen. Såren kan uppstå cirka två veckor till tre månader efter överföringstillfället och de vara så små att de inte syns. Såren gör inte ont.
  • Feber, trötthet och illamående.
  • Svullna lymfkörtlar
  • Hudutslag

 

Syfilistestning

Syfilis testas med ett konventionellt blodprov, det vill säga med ett stick i armvecket. Det tar ungefär en vecka att få sitt svar efter testningstillfället. Vissa testningsmottagningar erbjuder även test med snabbsvar, då sticker en ett stick i fingret och några droppar blod sätts på en teststicka. Då tar det 15 minuter att få sitt testsvar. Mellan överföringstillfället och när en kan upptäcka syfilisbakterien via test är tre veckor till tre månader.

Syfilisbehandling             

Syfilis går att bota och behandlas med antibiotikainjektioner, vilket betyder att en får sprutor istället för att äta tabletter.

 

Prata med någon?

Vill du veta var du kan vända dig om du behöver stöd eller har funderingar som du vill prata med någon om?
Gåt till “Stöd och tips” och läs mer!