Pegasus chatt

Pegasus chatt

Pegasus-chatten

Pegasus-chatten riktar sig till dig som är hbtq-person i åldern 15–25 år och har erfarenhet av sex mot ersättning. Här kan du chatta anonymt med RFSL Ungdoms personal. Vi kan inte se information om vem du är eller var du befinner dig, vi vet bara det du själv väljer att berätta.

Sex mot ersättning innebär att få något i utbyte mot att ha sex. Ersättningen kan exempelvis vara pengar, alkohol, droger, sovplats, kläder eller resor. En kan ha kommit överens om ersättningen i förväg, men det kan också vara något du får utan att ni egentligen har pratat om det. Sex kan exempelvis vara vaginalt (slidsamlag), analt (analt samlag) eller oralt (munsex). Det kan också vara att ha sex med händerna på olika sätt, till exempel att en själv onanerar inför någon, att onanera åt någon annan eller att någon annan tar på ens kropp. Sex kan också vara att visa upp sig sexuellt i en webbcam eller att skicka sexuella bilder på sig själv till någon. Du avgör själv vad sex är för dig. Det kan också vara så att du inte definierar det som sex när någon ger dig ersättning.

Den som tar emot ersättning gör inte något olagligt. Det är den som ger ersättning som gör något olagligt. Du har alltid rätt att säga nej till sex, oavsett om du sagt ja tidigare eller har fått eller ska få pengar. Du har rätt att anmäla den som ger dig pengar och du har alltid rätt att anmäla om någon begår ett övergrepp mot dig, oavsett om du fått betalt eller inte.

Du har rätt att må bra av det sex du har!

I chatten kan du till exempel prata om:
• Tankar om sex mot ersättning
• Att sätta gränser
• Något som hänt i samband med sex mot ersättning
• Att du blivit erbjuden något i utbyte mot sex
• Något du är orolig över
• Vart du kan vända dig för testning av könssjukdomar och hiv
• Sexualitet och sex
• Vilka typer av stöd som finns och hur du kan hitta stöd som passar dig
• Om du funderar på att tala om för någon att du haft sex mot ersättning och undrar hur du ska berätta det
• Rättigheter och lagar

Projektet Pegasus

RFSL Ungdom drev under 2014-2017 projektet Pegasus: sex mot ersättning bland unga hbtq-personer med stöd från Arvsfonden. Projektets syfte var att förbättra den fysiska hälsan och det psykiska välmåendet bland unga hbtq-personer i åldern 15-25 år som har erfarenhet av sex mot ersättning.

Pegasus-chatten fortsätter vi att driva även efter projektets slut i april 2017. Chatten finansieras nu av egna medel.

Inom projektet Pegasus har vi även tagit fram utbildningar om sex mot ersättning och bemötande för dig som i ditt arbete möter personer mellan 15–25 år. Utbildningen går att boka här.

Inom projektet togs också rapporten Sex för X fram, informationsmaterial på flera språk samt en affisch. Allt material går att beställa i RFSL Ungdoms webbshop.

För information, frågor och kontakt, maila oss på: pegasus@rfslungdom.se