RFSL Ungdom på Stockholm Pride | RFSL Ungdom
RFSL Ungdom på Stockholm Pride
Senast uppdaterad 2022-08-01

Nästa vecka startar Stockholm Pride och självklart är RFSL Ungdom på plats! Här har vi listat alla programpunkter som vi och vårt distrikt RFSL Ungdom Stockholm arrangerar eller deltar på. Se hela programmet på stockholmpride.org.

Måndag 1 augusti

Heartstopper Boksamtal

Lava/Kulturhuset | 15:00-16:30 | Anmäl dig här!

Häng med på samtal om älskade Heartstopper!
Vi diskuterar tankar och känslor om böckerna (och nya Netflix-serien) som handlar om kärlek och vänskap. Plats är mysiga Lava-biblioteket vid Sergels torg som är öppet för alla mellan 14 och 25 år.

Arrangör: RFSL Ungdom Stockholm & Lava

MUF, CUF, LUF och Ung Vänster om hbtqi-politik

Pride House (C6) | 15:00-16:30

Elias Fjellander, förbundsordförande RFSL Ungdom samt deltagare från de partipolitiska ungdomsförbunden.

Först frågar RFSL Ungdom ut MUF, CUF och LUF och Ung Vänsters ledare om deras respektive hbtqi-politik och om hur de driver sina partier i rätt riktning. Därefter följer kort diskussion om hbtqi-personers livsvillkor och om könstillhörighetslagen.

Arrangör: RFSL Ungdom

Tisdag 2 augusti

Transdebatten – ett demokratiproblem

Pride House (B1+B2) | 12:00-12:45

Unga transpersoners hörs sällan i debatten om deras rättigheter. Hur kan vi öka deras inflytande i frågor som rör dem?

Under det senaste åren har det pågått många debatter om alltifrån den könsbekräftande vården till användandet av rätt pronomen i skolan. 2019 blev barnkonventionen lag i Sverige. En viktig del i konventionen är att barn och ungdomar ska ha inflytande i frågor som rör dem själva, och också att de ska ha rätt att uttrycka sin åsikt och få den respekterad. Parallellt har en hätsk debatt florerat på ledarsidor, i opinionstexter och inlägg på sociala medier, där vuxna diskuterar transbarn och transungdomars rättigheter. Hur har debatten påverkat den utsatta minoriteten unga transpersoner? Hur kan vi arbeta för att deras röster ska inkluderas i frågor som rör dem och deras rättigheter?

Arrangör: RFSL Ungdom

SSU, KDU och Grön Ungdom om hbqti-politik

Pride House (C6) | 14:00-14:50

RFSL Ungdom leder samtal om hbtqi-politik med SSU, KDU och Grön Ungdom.

Först frågar RFSL Ungdom ut SSU, KSU och Grön Ungdoms ledare om deras respektive hbtqi-politik och om hur de driver sina partier i rätt riktning. Därefter följer kort diskussion om hbtqi-personers livsvillkor och om könstillhörighetslagen.

Arrangör: RFSL Ungdom

Filmvisning: Fucking Åmål

Lava/Kulturhuset | 16:00-18:00 | Anmäl dig här!

Visning av en svensk queer/lesbisk filmklassiker!
Bra underhållning, svensk queer-historia, mys och snacks utlovas! Filmen visas på Lava, Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg. Öppet för alla mellan 14 och 25 år.

Arrangör: RFSL Ungdom Stockholm & Lava

Onsdag 3 augusti

Samtal med skolministern

Pride House (B1) | 12:00–13:00

Samtal mellan skolministern och en företrädare för RFSL/RFSL Ungdom.

Arrangör: RFSL

En ny könstillhörighetslag kan inte vänta!

Pride House (C5) | 14:00–14:50

En ny könstillhörighetslag som respekterar rätten till självidentifikation kan inte vänta. Var står frågan nu, och varför verkar det ha gått i baklås att få lagen på plats?

Den svenska lagen som reglerade både ändring av juridiskt kön och rätten till transvård upphävdes av svensk domstol 2013 då den inte var förenlig med vare sig svensk grundlag eller Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Trots att en utredning sedan början av förra mandatperioden finns kvar som visade hur de två nya lagarna kan se ut har inget hänt utan arbetet har dragits i långbänk. Under tiden har Norge hunnit ta det förslaget och införa det. Nu kan vi inte vänta längre!

Rätten till självidentifikation ska vara självklar och det är dags att nu komma till handling för att fler ska ha den rätten i praktiken och utan krångliga, kränkande eller stigmatiserande regler. Varför är frågan viktig, varför har den fastnat på vägen framåt, och vad kan vi alla nu göra för att pressa på för en förändring?

Vi samlar gemensam kraft tillsammans med:

  • Martina Johansson – riksdagsledamot för Centerpartiet, Civilutskottet
  • Elias Fjellander – ordförande RFSL Ungdom
  • Claes Nyberg – ordförande Centerpartiets HBTQ-nätverk

Arrangör: Centerpartiets HBTQ-nätverk

Att skapa trygga mötesplatser för hbtqi-ungdomar

Pride House (C10) | 15:00-15:45

INSTÄLLT!

Hbtqi-ungdomar och arbetsmarknaden

Pride House (C10) | 16:00-16:45

INSTÄLLT!

Torsdag 4 augusti

I want to be free – Newcomers Youth Report

Pride House (C6) | 13:00–13:45

”Jag vill bli fri” är en ny rapport från RFSL Ungdoms projekt Newcomers Youth. I rapporten har nio hbtqi-ungdomar med erfarenhet av att söka asyl i Sverige blivit intervjuade och de berättar om sina tankar om det svenska asylsystemet.

Jag vill bli fri: Ord som vi ofta hör från våra medlemmar. Frihet från förtryck och frihet att bara vara. Dessa är mångfacetterade och betydelsefulla ord. De handlar om en inre resa och en känsla av att acceptera sig själv och hitta ett community där du kan vara trygg, och samtidigt om friheten och platsen att vara den du är och vill vara. Orden handlar också om asylprocessen – om byråkratin och allt som kommer med det, som är svårt att förstå. Ofta orättvist. I rapporten ”Jag vill bli fri” har RFSL Ungdoms projekt Newcomers Youth intervjuat nio hbtqi-ungdomar med erfarenhet av att söka asyl i Sverige om deras tankar om det svenska asylsystemet.

Arrangör: RFSL

Hbtqi och skolan

Pride House (B2) | 14:00-14:45

INSTÄLLT!

Beyond Borders, Official RFSL Ungdom Party

Club Backdoor | 18:00–22:00

Welcome to a night of queer culture, sickening drag, gorgeous fashion, music, dance, a DJ set and so much more! We are honoured to present a wide array of artists and speakers from all corners of the world. Join RFSL Ungdom and Newcomers Youth in celebrating the creativity and resilience of LGBTQI people seeking asylum in Sweden. Alcohol free-bar and snacks for everyone!

Newcomers Youth is an RFSL Youth project devoted to increasing the well being of young LGBT asylum seekers in Sweden. Among other things, we organize meeting places, creative workshops, and provide legal counseling. To read more about our work and reserve your spot, please visit http://www.newcomersyouth.se.

Arrangör: RFSL Ungdom

Fredag 5 augusti

Hur expanderar vi civilsamhällets demokratiska utrymme?

Pride House (C6) | 13:00-13:45

Samtal om civilsamhällets möjligheter till demokratisk organisering – och om hat och hot de möter.

Ett samtal om civilsamhällets förutsättningar för organisering. Samtalet grundas i senaste tidens rapporter om hat och hot mot civilsamhället och om ekonomiska och andra förutsättningar för demokratisk organisering.

Arrangör: RFSL Ungdom

Plakat-workshop

Lava/Kulturhuset | 13:00-18:00 | Anmäl dig här!

Plakat-workshop

Kom till Lava och gör pride-plakat!
Vi förbereder oss inför paraden genom att skriva, måla och konstruera fantastiska skyltar. Material finns på plats, så det är bara att börja pyssla! Plats är Lava, Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg som är öppet för alla mellan 14 och 25 år.

Arrangör: RFSL Ungdom Stockholm & Lava

Lördag 6 augusti

Pridepicknick och plakatverkstad

Kronobergsparken | 11:00-12:30

Fika och gör plakat med oss. Gemensam avfärd mot paraden! Vi bjuder på fika.

Arrangörer: RFSL Ungdom & RFSL Ungdom Stockholm

Prideparad

Stadshuset | 13:00

Gå i prideparaden med RFSL Ungdom! Färdiggjorda plakat finns, först till kvarn. Mer info om var i paraden vi står kommer inom kort.