RFSL Ungdoms logga med vit text.
HBTQIA / Könssjukdomar / Herpes

Herpes

Beroende på var herpes sitter brukar den kallas för munherpes eller könsherpes. Könsherpes överförs via sex. Munherpes kan också överföras via sex, men vanligast är att det överförs med pussar eller med kyssar. Herpes på könet och herpes runt eller i munnen är ofta olika sorters herpes, men inte alltid. En kan få munherpes på könet. Det är också möjligt att få könsherpes i munnen, men det är ovanligt.

Könsherpes är den näst vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige, ungefär var tredje person har viruset i kroppen. Många får inga symptom eller så små symptom att de aldrig märker av det. De flesta som har könsherpes vet inte om det. Det gäller också för munherpes: många får små eller inga symptom. Munherpes är mycket vanligt, ungefär 70 procent av alla i Sverige har det.

Könsherpes orsakas av virus och överförs vid sex där en gnider slemhinnor mot varandra eller om en kroppsvätska med herpesvirus kommer på en slemhinna. Herpes överförs oftast när en har blåsor eller sår, men det kan också överföras när en inte har några symptom. Om en har blåsor eller sår är det bra att inte ha sex på ett sådant sätt att herpesviruset kan överföras till ens sexpartner/s tills blåsorna eller såren har läkt. Till exempel kan en använda kondom, ifall blåsorna sitter på ett ställe där kondomen täcker dem, om en ska ha omslutande sex, och undvika att ta på blåsorna innan en smeker någons kön eller anal.

Ungefär tre dagar till en vecka efter att viruset har överförts kan en få ett första utbrott. Då får en vattenfyllda blåsor som kan sitta till exempel i eller/och runt könsorganet, i eller/ och runt analen eller på låren. När blåsorna spricker blir de sår. Många känner sig sjuka och allmänt hängiga under tiden. En del får bara det här första utbrottet, medan andra personer får besvär ofta. Det är vanligt att få blåsor om en är stressad eller om ens immunförsvar är nedsatt, till exempel om en är förkyld. Herpesviruset dör snabbt utanför kroppen, och det kan inte överföras via toaletter, handdukar, kramar eller att dela bestick eller dricka ur samma glas.

Har en fått herpes så kommer viruset finnas kvar i kroppen resten av livet. Herpes går inte att bota, men det går att lindra eller förebygga herpesutbrott med hjälp av medicin. För det mesta påverkar herpes inte ens liv särskilt mycket.

Sexmejlen

Hör av dig om du har frågor som handlar om sex och relationer! För alla hbtqia-personer upp till 30 år.