RFSL Ungdoms logga med vit text.
HBTQIA / Säkrare sex / Glidmedel

Glidmedel

Foto på en röd flaska med glidmedel och rosa analkulor som är hjärtformade. Bakgrunden är rosa och röd.

Glidmedel är en väldigt bra uppfinning! Det gör massor av sex skönare, både sex med sig själv och med andra. Det minskar också risker för att något ska göra ont eller att det blir skador på slemhinnor. Glidmedel är speciellt bra om en inte lubricerar så mycket och för slemhinnor som är känsliga, till exempel för erhållna fittor och för slidan hos personer som tar testosteron. Även för omslutande analsex är glidmedel extra viktigt eftersom analen inte producerar något eget glid.

Vi rekommenderar att en använder ett vatten- och/eller silikonbaserat glidmedel vid sex med händer eller könsorgan, och som med allt annat gäller det även här att prova sig fram till vad en gillar bäst. Använder en ett vattenbaserat glidmedel kan en behöva fylla på lite oftare än med silikonbaserat glidmedel, eftersom vattenbaserade torkar ut snabbare. Om en använder sexleksaker gjorda av silikon är det bra att använda vattenbaserat glid. Det beror på att silikonglidmedel kan skada ytan på sexleksaker av silikon.

Ett tips är också att undvika alla glidmedel som innehåller fett (som barnolja, olivolja, kokosolja, massage olja, vaselin) om en har sex med kondom. Fett löser nämligen upp latex och det kan göra att kondomen går sönder.

Sexmejlen

Hör av dig om du har frågor som handlar om sex och relationer! För alla hbtqia-personer upp till 30 år.