RFSL Ungdoms logga med vit text.
Sök
Stäng denna sökruta.

Klamydia

Klamydia är den tredje vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige. Den orsakas av bakterier och överförs ganska lätt via sex (omslutande sex i medfödd/erhållen fitta eller i analen utan kondom/inidom, om en gnider slemhinnor mot varandra eller om en kroppsvätska med klamydiabakterier kommer på en slemhinna). Klamydia orsakar lokala infektioner på den slemhinna som bakterien kommit i kontakt med. Det är inte säkert att en får några symptom alls – en kan ha klamydia utan att veta om det. De flesta som får symptom får något eller några av de här symptomen:

  • Det svider när en kissar.
  • En har flytningar från fittan (medfödd eller erhållen) eller/och urinröret. Flytningar är en slemmig och seg vätska.

Personer med medfödd fitta har ofta flytningar utan att det är tecken på att en har en STI. Om en brukar ha flytningar och får klamydia kan det hända att flytningarna förändras, att konsistensen, färgen eller lukten blir annorlunda mot vad den brukar vara. De kan till exempel bli gul- eller grönfärgade och ibland lukta illa.

  • Om en brukar ha blödningar (ha mens) relativt regelbundet kan en få mellanblödningar.
  • En kan få ont i magen.
  • Om en har en pung som inte är erhållen kan den göra ont eller bli svullen.
  • En kan också få feber och känna sig allmänt hängig eller sjuk.

Om en inte behandlar klamydia kan infektionen leda till att en blir steril eller att det blir svårare att få barn med sina egna ägg eller spermier.

Sexmejlen

Hör av dig om du har frågor som handlar om sex och relationer! För alla hbtqia-personer upp till 30 år.