RFSL Ungdoms logga med vit text.
HBTQIA / Säkrare sex / Om säkrare sex

Om säkrare sex

Foto på två personer som sitter i en säng och håller om varandra. Personerna har olika frisyrer, accessoarer och kläder.

Du kanske har hört uttrycket ”säkrare sex” någon gång. Med det menas sex som innebär låg, liten eller ingen risk att sexuellt överförbara infektioner överförs mellan personer som har sex. Sexuellt överförbara infektioner kallas ibland också för könssjukdomar eller STI. Säkrare sex innebär också liten risk för oönskade graviditeter, om en har den typen av sex som annars skulle kunna leda till graviditet.

Sex är inte antingen säkert eller osäkert, utan snarare något en kan se på som en skala eller olika grader av säkerhet. Det betyder inte att sex i sig skulle vara något osäkert eller farligt, väldigt många sorters sex är nämligen säkrare helt av sig själva. Något som räknas som osäkrare sex är att ha omslutande sex med medfödd kuk i anal eller fitta utan att använda kondom eller inidom. Sexpraktiker som innebär att få sperma i munnen eller svälja sperma är också osäkrare sex.

Ett enkelt sätt att göra osäkrare sex säkrare är att använda kondom eller inidom, och att undvika att få sperma i munnen/svälja sperma.

Några exempel på sexpraktiker som helt av sig själva är säkrare är gnuggsex, hångel, slicksex, smeksex, telefonsex, gnidsex, onanera tillsammans med någon, camsex och rimming.

Alla gillar olika saker och många har sex på mer än ett sätt. Om en har omslutande sex i både anus och fitta behöver en byta kondom när en växlar mellan de olika kroppsöppningarna.

Om en har omslutande sex med flera personer vid samma tillfälle behöver de delar som blir omslutna, exempelvis en strapon eller kuk, ha var sin kondom på sig. Om en använder inidom behöver en byta till en ny för varje ny kuk eller strapon en ska omsluta. Om en har sex med fingrar eller en hand i fitta eller anus är det bra att tvätta händerna innan en fortsätter på nästa person för att det ska vara säkrare sex. Alternativt inte använda samma hand till olika könsorgan. Samma sak gäller om en ska ta på en och samma person på eller i både fitta och anal.

Säkrare sex handlar rent tekniskt om slemhinnor och kroppsvätskor. Olika STI överförs på olika sätt. En del, som klamydia, kan överföras om slemhinnor gnids mot varandra. Ett annat sätt som STI kan överföras är om en kroppsvätska med STI-virus eller -bakterier hamnar på en slemhinna. Det gäller till exempel hiv, klamydia och gonorré.

Kondom och inidom är de enda preventivmedel som skyddar både mot hiv, STI och graviditet (om en har sex på ett sätt som annars skulle kunna leda till graviditet).

Sexmejlen

Hör av dig om du har frågor som handlar om sex och relationer! För alla hbtqia-personer upp till 30 år.