RFSL Ungdoms logga med vit text.
Sök
Stäng denna sökruta.

Kondom

Närbild på två guldfärgade kondomförpackningar, en gul kondom och en röd kondom mot en rosa bakgrund.

En av de viktigaste sakerna med kondom är att välja rätt storlek – den som passar ens kuk eller sexleksak är helt klart den bästa storleken för en själv. Det finns ingen standardkondom som passar alla. Om en tycker kondom är oskönt kan det faktiskt vara så enkelt att en bara har testat fel sort eller storlek. Testa olika sorter, för det finns massor. Rätt storlek gör ofta både att sexet är skönare och att kondomen håller bättre.

De flesta kondomer är gjorda av latex. Om du eller din/dina sexpartner/s är känsliga för det finns det även plastkondomer. Kondomer finns med och utan profilering. Profilering innebär att kondomen är insvängd i toppen så att den smiter åt runt ollonet. En del personer tycker det är skönt när det smiter åt, medan andra tycker raka kondomer är skönare. Det viktigaste är att hitta en sort som en tycker känns bra.

Det är oftast lättare att komma ihåg att ta fram en kondom om en förvarar kondomer på ställen där en ofta har sex. Då behöver en inte avbryta sexet för att hämta kondom, och det kan kännas mindre laddat att ta fram dem. En bra plats kan vara under eller bredvid sängen, om en oftast har sex där en sover. Många förvarar en kondom i plånboken för att ha en nära till hands. Det är en bra strategi, eftersom många ofta har med sig sin plånbok. Kom bara ihåg att kondomer är känsliga för värme och för tryck, så om du har kondom i din plånbok bör du byta ut den ungefär en gång i månaden.

Att komma överens med sig själv om en kondomstrategi kan göra det enklare att använda kondom.

En del oroar sig för att föreslå kondom och tycker det är en jobbig sak att ta upp. Men forskning visar att de flesta tycker att den som föreslår kondom verkar omtänksam och ansvarsfull.

Gratis kondomer finns att få på ungdomsmottagningar och på andra mottagningar där en kan testa sig för STI. Det finns också massor av kondomsorter att köpa på nätet om en vill prova en annan storlek eller modell än de som brukar finnas på exempelvis apoteket.

Kondomskola

  1. Kolla datumet på förpackningen.
  2. Kolla att förpackningen är hel. Ett tecken på det är att kondomen glider omkring bra i förpackningen när du klämmer lite på den.
  3. De flesta kondomförpackningar har små hack i kanten som gör det lättare att öppna dem. Undvik att rispa kondomen med vassa saker som naglar, sax eller tänder.
  4. Rulla ut en liten bit av kondomen så en ser vilket håll den ska rullas på åt.
  5. En klick glid på ollonet (om det som ska ha kondomen på sig har ett ollon) tycker många är skönt.
  6. Tryck ut luften ur toppen av kondomen medan du rullar på den.
  7. Om det finns en förhud, dra tillbaka den mot kroppen.
  8. Rulla på hela kondomen. Det gör inget om det blir lite skrynkligt.
  9. Glidmedel gör förstås det hela ännu bättre, och gör den lilla risken för att kondomen pajar ännu mindre.
  10. När kondomen är färdiganvänd – rulla av (om den sitter på en kuk, rulla av kondomen medan kuken fortfarande har stånd), knyt ihop om det finns utlösning i den och släng i papperskorgen.

Sexmejlen

Hör av dig om du har frågor som handlar om sex och relationer! För alla hbtqia-personer upp till 30 år.