RFSL Ungdoms logga med vit text.
HBTQIA / Säkrare sex / Inidom

Inidom

Närbild på en inidom och en omärkt förpackning i guldfärg mot en rosa bakgrund.

Inidom (kallas ibland även femidom eller female condom) och är en kondom som den som om sluter kan använda. Den förs helt enkelt in i den kroppsöppning en vill omsluta med (fittan eller analen). Inidomen passar så gott som alla kukar och sexleksaker. Om ens kuk inte blir så hård, eller om ståndet kommer och går, är det inget problem med en inidom. Den formar sig efter öppningen, inte efter det som den omsluter.

Om standardkondom av något skäl inte känns bra eller skön – det kan hända för både den som omsluter och den som blir omsluten – kan inidom vara ett alternativ. Den sitter inte åt, och den leder värme bättre än många kondomer (det beror på att inidomer ofta är gjorda av plast, vilket gör att de också passar latexallergiker bra). Dessutom torkar glidmedel sällan ut med inidom, som det kan göra med standardkondom.

Sätt in inidomen och fyll på med lite glidmedel inne i den. Du kan gärna ta glid även på kuken eller sexleksaken som ska omslutas. Håll koll (före och gärna även då och då under sexet) på att inidom ens yttre ring sitter på plats utanför kropps öppningen, så är det klart för att ha omslutande sex.

När du ska dra ut inidomen kan du snurra ihop öppningen på den, så kan inte glidmedel och eventuell utlösning rinna ur den.

Inidomskola

  1. Kolla datumet på förpackningen.
  2. Kolla att förpackningen är hel.
  3. Öppna förpackningen försiktigt. Undvik att rispa inidomen med vassa saker som naglar, sax eller tänder.
  4. Låt den inre ringen sitta kvar inne i inidomen om den som ska omsluta har en medfödd fitta. Tryck ihop ringen och för in inidomen på samma sätt som en tampong eller menskopp. Om en har en erhållen fitta, eller vill använda inidomen i analen, ta bort den inre ringen och för in inidomen.
  5. Fyll på med glidmedel inne i inidomen.
  6. Ha koll (före och gärna även då och då under sexet) att inidomens yttre ring är på plats utanför kroppsöppningen.
  7. När inidomen är färdiganvänd, snurra ihop öppningen innan den tas ut ur kroppen, knyt ihop och släng i papperskorgen.

Sexmejlen

Hör av dig om du har frågor som handlar om sex och relationer! För alla hbtqia-personer upp till 30 år.