HBTQIA / Säkrare sex / Ömsesidighet

Ömsesidighet

Foto på två personer som håller om varandra mot en grå bakgrund. Personerna har olika frisyrer, accessoarer och kläder.

När en pratar om sex är det väldigt viktigt att även prata om samtycke och ömsesidighet, det är betydelsefulla faktorer som är avgörande för att var och en ska må bra av det sex hen har.

Samtycke och ömsesidighet

Det kan vara bra att veta att det finns en del skillnader mellan ömsesidighet och samtycke.

Samtycke är ett juridiskt ord som handlar om att godkänna saker. Till exempel kan en samtycka till att ett företag sparar ens personuppgifter eller vara okej med det som står i ett kontrakt. Det handlar om ja eller nej, men det finns inget fokus på hur det ska kännas att godkänna. Samtycka till sex kan en göra av många olika anledningar, utan att det för den skull är något som känns bra i magen. Grupptryck, maktobalans, att vilja göra en partner nöjd eller rädsla för att bli utsatt för våld kan vara saker som gör att en samtycker till sex. Ett samtycke behöver därmed inte nödvändigtvis innehålla ömsesidighet eller bra-känslor.

Ömsesidighet däremot handlar om att lyssna och visa hänsyn mot varandra, helt enkelt respektera alla inblandades gränser. Ömsesidighet handlar om att saker ska kännas bra för alla hela vägen. Vad exakt bra-känsla är kan vara svårt att förklara, eftersom det är olika för olika personer, men förenklat är det när det känns bra i magen och att det som händer inte skapar ångest eller oro hos någon.

Ömsesidighet är alltså samtycke och att det känns bra för alla innan, under och efter sexet. Sam tycke kan alltså finnas utan ömsesidighet, men ömsesidighet kan aldrig finnas utan samtycke.

Ömsesidighet är en färskvara som ständigt måste förnyas. Det är viktigt att komma ihåg att det som var okej förra gången ni kramades, pussades eller hade sex inte automatiskt är okej nästa gång. Det är alla inblandades ansvar att ta reda på och respektera varandras gränser. Alla har rätt att må bra av sitt sexliv och alla har en skyldighet att ta hänsyn till varandras gränser. Att lära sig att aktivt söka efter ömsesidighet kan vara något en behöver öva på.

En grej som är viktig när det kommer till ömsesidighet och bra-känsla är rätten att ångra sig. En behöver aldrig fullfölja något – även om det var något en ville från början. En kan ändra sig och en får ändra sig. Kåthet kan komma och gå, något kanske bara inte var lika bra i verkligheten som i fantasin. Skälen kan vara många, men rätten att ångra sig gäller alltid.

Ömsesidighet på internet

Att söka ömsesidighet och respektera varandras gränser gäller självklart också på internet. Det är bra att tänka på att en inte måste göra något av det en kanske har chattat om när en möts IRL. Att chatta, flirta och skicka bilder kan vara ett spännande sätt att utforska sin sexualitet på – det kan vara sexigt, härligt och upphetsande, men det är aldrig något slags kontrakt om vad som ska hända. Ens egna och andras gränser är självklart lika viktiga på internet. En kanske till exempel inte vill prata om en viss grej, eller skicka bilder, och det är helt okej. Skulle någon tjata eller bli sur, så finns det schysstare personer att hänga med online.

Tips för att bli bättre på ömsesidighet:

  • Kommunikation är nyckeln för att andra människor ska förstå vad en menar, eftersom de flesta är ganska dåliga på tankeläsning. Testa att prata med små ord, istället för långa meningar, testa att säga ”Vill du?”, ”Mer?” eller ”Hårdare!”.
  • En kan också kommunicera med kroppen genom att till exempel flytta någons hand på sin kropp, flytta kroppen närmre eller skapa avstånd med den. Var uppmärksam på personen/personerna du är med och lyssna efter saker som sägs både med ord och med kroppsspråk.
  • Ibland är det lättare att prata med sexpartners om sex, nyfikenhet och gränser i en situation där sex inte är inblandat. Det kan hjälpa en själv eller andra att slippa känna press.
  • Kom ihåg att det alltid är okej att säga vänta eller att ta en paus. Ibland vill en kanske göra något annat ett tag och ibland kanske det bara var något som gick lite för fort.
  • Kolla av vilka ord sexpartners vill att en använder om deras kroppar och om sex. För en del personer är till exempel könade ord jobbiga. Var lyhörd och gör ingen grej av att någon inte vill bli smekt på vissa ställen eller kanske alltid vill ha på sig sin tröja.
  • Tjata inte om sex eller om att få sexiga bilder. Skicka inte heller sexiga bilder till någon utan att kolla om den andra personen vill ha dem. Visa eller sprid inte vidare bilder som någon skickat till dig, utan att den personen sagt att det är okej.
  • Kom ihåg att alkohol och droger kan göra det svårare att kommunicera och kan påverka ens förmåga till lyhördhet.

Sexmejlen

Hör av dig till [email protected] om du har frågor som handlar om sex och relationer! För alla hbtqia-personer upp till 30 år.