Nyheter / Ny könstillhörighetslag stärker transungdomars rättigheter

Ny könstillhörighetslag stärker transungdomars rättigheter

Idag, 1 juli 2025, träder den nya könstillhörighetslagen i kraft. Efter ett decennium av kamp från hbtqi-organisationer och allierade röstade riksdagen igenom lagändringen 17 april 2024. Den nya lagen gör att man inte längre tvingas in i den könsbekräftande vården för att kunna ändra juridiskt kön. –Många av våra medlemmar har räknat ner till den här dagen. Transungdomars liv görs lite enklare med den nya könstillhörighetslagen och det är värt att fira, säger RFSL Ungdoms förbundsordförande Elias Fjellander.

Bakgrund till lagändringen

  • Riksdagen röstade den 17 april 2024 igenom två nya lagar, en lag som reglerar ändring av juridiskt kön för transpersoner och intersexpersoner och en som rör underlivskirurgi för transpersoner.
  • Dessa två lagar ersätter den tidigare könstillhörighetslagen från 1972. Lagen har i många år kritiserats av svenska och internationella människorättsorganisationer likväl som av FN och Europarådet för att bryta mot transpersoners mänskliga rättigheter, exempelvis rätten till privatliv. 
  • En modernisering av könstillhörighetslagen har utretts flera gånger, men ingen av utredningarna har lett till en proposition.
  • Förslaget till ny könstillhörighetslag lades fram som ett utskottsinitiativ av M och L och hade stöd av alla partier förutom KD och SD.

Detta innebär nya lagen

  • Kravet på medicinsk diagnos tas bort och processen att ändra det kön som framgår i folkbokföringen skiljs därmed från diagnostik och behandling av könsdysfori (könsbekräftande vård). Tidigare tvingades man genom den könsbekräftande vården för att kunna ändra juridiskt kön, även om man inte var i behov av vården. 
  • Ickebinära transpersoner kan ändra juridiskt kön, om det andra juridiska könet passar en bättre.
  • Åldersgränsen för att ändra juridiskt kön som transperson sänks från 18 år till 16 år med vårdnadshavares medgivande.
  • Enligt föreskrifterna från Socialstyrelsen krävs det ett intyg från legitimerad läkare, psykolog, psykoterapeut eller hälso- och sjukvårdskurator för att kunna ändra juridiskt kön. Mer information om det finns på Socialstyrelsens hemsida.

Kommentar från förbundsordförande

Elias Fjellander. Foto: Jakob Nyman.

RFSL Ungdoms förbundsordförande Elias Fjellander kommenterar ikraftträdandet av den nya könstillhörighetslagen:

– Många av våra medlemmar har räknat ner till den här dagen. Transungdomars liv görs lite enklare med den nya könstillhörighetslagen och det är värt att fira! 

– Från och med idag kan ungdomar som är 16-17 år med vårdnadshavares godkännande ändra juridiskt kön, vilket gör att man exempelvis kan få sina gymnasiebetyg med rätt juridiskt kön och personnummer. Det här gör verklig skillnad för unga transpersoner.

– Även om den nya lagen inte utgår ifrån självbestämmande blir processen för att ändra juridiskt kön avsevärt kortare jämfört med tidigare. I en tid av mörker och motstånd är detta en ljusglimt. RFSL Ungdom fortsätter kämpa för våra medlemmars frihet, stolthet och trygghet. Vi har långt kvar, men idag tar vi ett steg i rätt riktning.

– RFSL Ungdom har i många år drivit frågan att transpersoner själva ska bestämma vilket kön som registreras i folkbokföringen, samt att införa ett tredje juridiskt kön som erkänner ickebinära. Vi kommer fortsätta driva frågorna gentemot beslutsfattare. Självklart ska Sverige följa internationella normer och rekommendationer kring mänskliga rättigheter från exempelvis FN och Europarådet. 

Mer information

Senaste nyheter