RFSL Ungdoms logga med vit text.
Sök
Stäng denna sökruta.

Om allvarliga anklagelser på RFSL Stockholm

Uppdatering 2021-04-21

Idag meddelades en fällande dom med påföljden fängelse i fyra år. 

Det som har hänt är fruktansvärt, nu är det en lättnad att de utsatta får upprättelse. Fortsatt arbete krävs för att något liknande inte ska kunna hända igen.
/ Jêran Rostam, förbundsordförande RFSL Ungdom

Tidigare uttalande

RFSL Ungdom tar anklagelserna om att sexuella övergrepp begåtts av en före detta anställd på RFSL Stockholm på största allvar. Vi fördömer alla typer av sexuella övergrepp och vår utgångspunkt är att alltid lyssna och tro på de som har utsatts. 

Vi vet att där det finns sårbara och utsatta människor finns det en ökad risk att övergrepp begås. Vi vet att människor med makt kan missbruka den. Att en person som ska hjälpa asylsökande hbtqi-personer har missbrukat detta förtroende så grovt är fruktansvärt.

RFSL Ungdom ser positivt på att ärendet har polisanmälts och att åtal väcks inom kort, förhoppningsvis leder detta till upprättelse för offren. Samtidigt måste vi kritisera att några av samhällets mest utsatta personer – personer som lever i papperslöshet – är rättslösa. Det är orimligt att en person som utsatts för sexuella övergrepp inte ska våga polisanmäla detta på grund av sin status som papperslös och rädsla för konsekvenser som utvisning eller att bli satt i förvar. 

RFSL Ungdom är en separat organisation med egen verksamhet som följer andra rutiner. Efter detta kommer vi ändå se över våra rutiner igen för att säkerställa att vår verksamhet och våra mötesplatser är trygga för alla deltagare. Vi kan inte avgöra om RFSL Stockholm hanterat ärendet på ett bra sätt eller inte, men vi kan konstatera att inte tillräckligt har gjorts för att förebygga att övergrepp begås. RFSL Stockholm och RFSL Förbundet har redan påbörjat en översyn av sina rutiner. RFSL Ungdom kräver att denna översyn görs från grunden samt att en kvalitetssäkring av verksamheten sker. Minsta lilla misstanke om felaktigheter måste tas på allvar direkt. Vår rörelse finns till för några av de mest utsatta, det ansvaret måste tas på allvar.

Vår rörelse, precis som alla andra, har ett ansvar att stoppa övergrepp från att kunna ske samt att rapportera misstankar. Har du blivit utsatt eller vill du rapportera några misstankar kan du göra det genom RFSLs externa visselblåsningssystem, läs om hur det går till här.

Din anmälan ska göras till Grey advokatbyrå.
Använd kontaktuppgifterna nedan:
Telefon: 070-792 04 24
Telefontid: måndag-fredag 08.00-16.30
E-post: [email protected]
Besöksadress: Birger Jarlsgatan 12, 114 34 Stockholm

Du kan läsa mer om ärendet på RFSL Stockholms hemsida
Länk till vår trygghetspolicy
Länk till vår visselblåsningspolicy
Länk till Newcomers Youth Metodbok

Senaste nyheter