Projekt som började 2003–2008
URIX | 2003–2009
Vi var med och arrangerade URIX – Sveriges enda åsiktsfestival för ungdomar mellan 13–18 år. Syftet med festivalen var att visa ungdomar hur en kan göra sin röst hörd och förverkliga sina idéer. Vi arrangerade festivalen tillsammans med Röda Korsets Ungdomsförbund, Ungdom Mot Rasism och Ungdomens Nykterhetsförbund.
Lär mig | 2004–2008
Syftet med Lär mig var att stärka unga hbt-personers självbild och öka kunskap, förståelse och handlingskraft hos alla ungdomar. Genom projektet tog vi fram Sveriges första normkritiska metodmaterial. Vi skapade också ett nätverk av utbildade workshopsledare som höll hundratals utbildningar över hela Sverige för medlemmar, lärare och religiösa samfund.
Material från projektet:
- Bryt! (2007)
- Pusselbitar, muminmammor och motstånd (2007)
- På avvikarens ansvar (2007)
Följ med till Europa | 2005–2007
Syftet med Följ med till Europa var att öka unga hbt-personers kunskaper om EU och vilka möjligheter det finns att påverka inom unionen. Vårt mål var att utveckla metoder, erbjuda teoretiska och praktiska verktyg och utbilda medlemmar i politiskt påverkansarbete för att försvara och utöka sina rättigheter. Under projektet höll vi regionala utbildningar för medlemmar i Karlstad och Sundsvall. Ett tjugotal deltagare reste till Bryssel för att besöka Europaparlamentet, EU-kommissionen och ILGA-Europe.
Imagine a project – and make it happen! | 2006
Under 2006 deltog vi i en veckolång kurs om planering och utveckling av projekt i Vilnius, Litauen. Förutom RFSL Ungdom deltog även Campaign Against Homophobia från Polen, Diversity från Estland, LGL Youth från Litauen och Mozaīka från Lettland i kursen.
Roundtable for LGBT Youth in the Baltic Sea Region | 2006–2008
Syftet med projektet var att stärka och vidareutveckla samarbetet med våra syskonorganisationer runt Östersjön. Varje månad träffade representanter från organisationerna och diskuterade gemensamma frågor. Förutom RFSL Ungdom deltog även Campaign Against Homophobia från Polen, Diversity från Estland, LGL Youth från Litauen, Mozaīka från Lettland och SETA Youth från Finland.
We go international! | 2007
Syftet med We go international! var att stärka vårt internationella arbete. Vi arbetade också för att stärka våra distrikt genom bland annat workshops och nyhetsbrev.
Material från projektet:
- Destination Queer (2007)
Alla olika alla lika | 2007–2009
Vi deltog i LSU:s kampanj för unga som kämpade för mänskliga rättigheter. Syftet med kampanjen var att motverka fördomar och diskriminering utifrån de sju diskrimineringsgrunderna.
Material från projektet:
- O/LIKA (2008)
Metodutveckling Inom Uppsökande verksamhet | 2008
Equal Love Equal Rights – Youth Breaking Borders and Building Common Grounds | 2008–2009
Vi drev projektet tillsammans med hbt-organisationen Triangle Project från Sydafrika. Syftet var att skapa en plattform där deltagarna kunde utbyta erfarenheter och arbeta mot heteronormer och förtryck med både lokal och internationell förankring. Sammanlagt deltog 10 lesbiska/bisexuella tjejer och transpersoner mellan 19–25 år.
Normkritik på schemat | 2008–2009
Syftet med Normkritik på schemat var att förändra sättet som svenska skolor arbetar med kön, sexualitet och jämställdhet. Målet var också att få lärare att diskutera vilka normer som råder i dagens skola. Genom att utgå från Bryt! tog vi fram nya metoder och verktyg för lärare att arbeta på ett queerfeministiskt, intersektionellt och normkritiskt sätt. Vi utbildade också 965 lärare från 210 skolor.
Material från projektet:
- Under huden (2010)
Transformering | 2008–2010
Syftet med Transformering var att förbättra situationen för unga transpersoner och öka kunskapen om transfrågor i stort. Vi genomförde en omfattande intervjustudie med unga transpersoner och utbildade över 500 personer i frågor som rör trans. Genom projektet arrangerade vi Sveriges första läger för unga transpersoner 2009. Den 15 april 2010 lanserade vi hemsidan transformering.se med information och en frågemejl för unga transpersoner och deras anhöriga. Idag drivs sidan tillsammans med RFSL och riktar sig till transpersoner av alla åldrar.
Material från projektet:
- Är du kille eller tjej? (2008)
- Att göra synligt – om unga transpersoner och ett bra bemötande (2009)
Colour of Love | 2008–2016
Under 9 år drev vi kampanjen Colour of Love tillsammans med RFSL och RFSU. Syftet var att söka upp och prata om säkrare sex med ungdomar, unga vuxna och män som har sex med män. I projektet utbildades säkrare sex-informatörer som deltog på musik- och Pridefestivaler som Arvika, Hultsfred, Peace and Love, Siesta!, Storsjöyran och många fler. Vissa festivaler var nationella satsningar, medan andra genomfördes på initiativ av förbundens lokala föreningar.
Projekt som började 2009–2011
Sex på vems villkor? | 2009
Vi genomförde en studie på Qruiser.se, där drygt 3 000 unga hbt-personer mellan 15 och 25 år fick svara på en enkät om utsatthet för hatbrott och sexualbrott. Resultatet av undersökningen publicerades delvis i Ungdomsstyrelsens rapport Hon Hen Han (2010). Studien finansierades av Brottsofferfonden och Ungdomsstyrelsen.
Material från projektet:
- Effekten av heteronormen (2009)
- Hon Hen Han (2010)
Internet utanför heteronormen | 2009
Ungdomsstyrelsen anlitade oss för att ta fram underlag till rapport Se mig – Unga om sex och internet (2009). Under projektet intervjuade vi 17 unga hbt-personer mellan 17 och 23 år om sex och kärlek i anslutning till internet.
Material från projektet:
- Se mig – Unga om sex och internet (2009)
Crossing Borders | 2009
Vi samarbetade med hbtq-organisationen Queer Youth Uganda för att skapa ett rum för internationell solidaritet och aktivism mellan unga i olika delar av världen. Genom projektet arrangerade vi en 10 dagars konferens med 8 deltagare från Sverige och Uganda under Stockholm Pride. Vi gjorde även en dokumentärfilm som visades i fem distrikt på World Aids Day. Tillsammans kämpade vi mot Ugandas antihomosexuella lagstiftning.
Cry no more | 2009–2010
Cry no more var ett samarbetade med Riksteatern och Regionteater Väst runt föreställningen No tears for queers som turnerade i Sverige. Genom projektet träffade vi 10 000 gymnasieelever i 55 städer och pratade om homofobi, heteronormativitet och hatbrott. Flera av våra distrikt deltog i projektet och bjöd på fika och häng efter samtalet.
Material från projektet:
- Man föds inte till homofob, man blir det (2010)
Tusen bilder tusen ord | 2009–2013
Syftet med Tusen bilder tusen ord var att ge unga hbtq-personer möjlighet att använda konstnärliga uttryck som ett sätt att främja sin egen psykiska hälsa. Under projektet arrangerade vi konstnärliga workshops för unga hbtq-personer mellan 13–26 år. Flera av grupperna arrangerade i sin tur utställningar på konstmuseum, bibliotek, fritidsgårdar och Pridefestivaler. Vi höll också tre konstkollon som lockade runt 30–35 deltagare var.
Material från projektet:
- Tusen Bilder, Tusen Ord (2011)
Plats för mig? | 2010
Syftet med Plats för mig? var att arbeta med antidiskriminering och tillgänglighet inom RFSL Ungdom. Projektet riktade sig direkt till medlemmar genom workshops på nationella arrangemang och en distriktsturné. Genom projektet reviderade vi också vårt metodmaterial Bryt!.
Mötesplatser för unga hbt-personer | 2010–2011
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor anlitade oss för att ta fram underlag till materialet Öppna verksamheten – om hbt, normer och inkludering i öppen fritidsverksamhet (2010). Vi höll också utbildningar i Lycksele, Umeå, Göteborg, Linköping, Södertälje och Stockholm. Utbildningen vände sig till fritidspedagoger, lärare på fritidspedagogutbildningar, chefer, tjänstemän och politiker inom fritidsförvaltning.
Material från projektet:
- Öppna verksamheten – om hbt, normer och inkludering i öppen fritidsverksamhet (2010)
Hbt och heder | 2010–2013
Hbt och heder var ett samarbete med Alma Europa för att nå och hjälpa unga hbtq-personer i miljöer som präglas av hedersideologi. Genom projektet genomförde vi en intervjustudie och lanserade en hemsida med information och stöd på chatt och mejl. Vi utbildade också yrkesverksamma inom elevhälsa och socialtjänsten på arbetsplatser, Pride-festivaler, konferenser och andra arrangemang.
Material från projektet:
- Hbt & heder (2011)
- Hbt & heder – Råd till yrkesverksamma (2012)
Tyst? | 2011
Syftet med Tyst? var att synliggöra troende hbtq-personer och ifrågasätta normer kopplat till religion, etnicitet och hudfärg. Vi bildade ett nätverk med Sveriges Förenade HBTQIA+ Studenter, Equmenia och Svenska Kyrkans Unga. Tillsammans arrangerade vi utbildningar, workshops och panelsamtal.
Material från projektet:
- Jag vet att Gud älskar mig (2011)
Sprid | 2011
Vi var en av samarbetsorganisationerna till PeaceWorks Swedens projekt Sprid. Syftet med projektet var att utbilda personer som ville driva egna projekt med antirasistisk grund.
Projekt som började 2012–2014
Gränser | 2012
Syftet med Gränser var att ta fram ett metodmaterial som diskuterar gränssättning, säkrare sex, alkohol och droger. Metodmaterialet togs fram av en referensgrupp med kuratorer och representanter från Ungdomens Nykterhetsförbund och RFSL. Under projektet arrangerade vi också workshops på nationella arrangemang och RFSL Stockholms ungdomsverksamhet Egalia. Projektet finansierades av Smittskyddsinstitutet.
Material från projektet:
- Gränser (2012)
Hbtq och idrott | 2012–2013
Vi fick i uppdrag av Riksidrottsförbundet att ta fram en rapport tillsammans med RFSL. Syftet med rapporten var att kartlägga attityder som hbtq-personer möter inom idrottsrörelsen. Utöver idrottsutövare intervjuade vi funktionärer och föräldrar. Vi gav också förslag på åtgärder för att göra idrottsrörelsen mer inkluderande för hbtq-personer.
Material från projektet:
- Hbtq och idrott (2013)
Nära | 2012–2014
Syftet med Nära var att stötta och stärka unga transpersoner i nära relationer. Vi arbetade med kunskapsinhämtning genom en referensgrupp med sakkunniga, intervjuer med utredningsteam och organisationer som exempelvis FPES och KIM. Under projektet uppdaterade vi transformering.se. Vi spred även affischer och flyers till distrikt, skolor och ungdomsmottagningar.
Mer än queer | 2013–2015
Syftet med Mer än queer var att hjälpa till att starta och driva fritidsverksamheter av och för unga hbtq-personer. Genom projektet bildades flera aktivistgrupper som fick handledning och stöd i form av styrelse- och ledarskapsutbildningar samt processdagar. Vi arrangerade också aktivistläger där deltagarna fick lära sig mer om kommunikation, projektarbete, tryggare mötesplatser och hållbar aktivism.
Material från projektet:
- Vilja och Vrede (2015)
Aldrig OK | 2014
Aldrig OK var ett samarbete med RFSL:s brottsofferjour och Polisens Hatbrottsgrupp i Stockholm. Syftet var att informera unga om hur de anmäler diskriminering, kränkningar eller hatbrott. Under projektet lanserade vi en hemsida med information.
INTE OK! | 2014–2015
Syftet med INTE OK! var att motverka homo-, bi-, och transfobi och rasism i grund- och gymnasieskola. Genom projektet lanserade vi en hemsida med en diskrimineringskarta. Besökare kunde anonymt dela sina upplevelser av diskriminering, kränkningar eller hatbrott. Besökare som delade sina upplevelser fick välja om de ville bli kontaktade av oss för att få tips på stödåtgärder. Alla inskickade bidrag visades upp på en interaktiv karta över Sverige.
Nätverket för Normkritiska Skolgrupper | 2014–2016
NNSG var ett samarbete med RFSL Stockholm. Syftet var att stötta och stärka gymnasieelever och skolgrupper som vill arbeta med hbtq-rättigheter, antirasism och genus. Målet var att hjälpa unga organisera sig för att göra skolan till en tryggare plats för alla elever. Genom projektet erbjöd vi digitala och fysiska möten mellan elever som vill eller redan engagerar sig på sin skola. Vi hjälpte också eleverna att själva arrangera en konferens för skolpersonal.
Material från projektet:
- #Tryggskola (2016)
- Våra hjältar
Pegasus | 2014–2021
Pegasus och Pegasus Råd och stöd var två projekt som vände sig till unga hbtqi-personer mellan 15–25 år med erfarenhet av, eller funderingar kring, sex mot ersättning. Syftet med projekten var att förbättra hälsan bland målgruppen. Genom Pegasus lanserade vi en hemsida med information där unga hbtqi-personer kunde chatta med kuratorer. Genom Pegasus Råd och stöd erbjöd vi även kuratorssamtal genom fysiska och digitala möten och telefon. Vi gav också praktiskt stöd vid kontakt med myndigheter.
Projekten hade referensgrupper med representanter från målgruppen, Mikamottagningarna och RFSL Stockholm. Vi spred kunskap genom rapporter, metodmaterial, utbildningar och föreläsningar. Våra anställda samverkade även med myndigheter och andra organisationer. Projekten drevs med stöd från Allmänna Arvsfonden.
Material från projekten:
- Sex för X (2015)
- Respektera hur jag vill ta mig igenom allt! (2018)
- De känslorna kom (2019)
- Pegasusguiden (2021)
Projekt som började 2015–2020
Newcomers Youth | 2016–2023
NCY var ett projekt för hbtqia-flyktingar, asylsökande, migranter och papperslösa mellan 15–30 år. Det ursprungliga syftet var att skapa tryggare mötesplatser, hålla kreativa workshops och erbjuda juridisk rådgivning och stöd. Med tiden växte projektet och vi började också arbeta med politisk påverkansarbete, peer-learning och hjälpa målgruppen att integreras i det svenska samhället. Genom projektet skapade vi lokala mötesplatser i Göteborg, Linköping, Luleå, Malmö, Stockholm och Sundsvall. Vi lanserade också en hemsida med information och stöd. Projektet drevs med stöd från Allmänna Arvsfonden, TIA och Socialnämnden i Stockholm.
Genom NCY har vi hjälp tusentals personer att hitta sin plats i Sverige och hbtqia-communityt. Newcomers Youth har uppmärksammats av Europarådet, SOGICA Project och andra internationella organisationer. 2018 vann projektet pris för Bästa inkludering på UNDP:s vårgala. Idag lever Newcomers Youth vidare som ett medlemsnätverk i RFSL Ungdom.
Material från projektet:
- Pause
- If I Had the Power
- I Want to Be Free
Allt Det Viktigaste om Sex | 2017–2020
Syftet med ADVOS var att ta fram ett nytt utbildningsmaterial om kroppen, säkrare sex, testning, ömsesidighet och hiv/STI. Vi utformade materialet för att inkludera alla oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller hur ens kropp ser ut och fungerar.
Material från projektet:
- Allt det viktigaste om sex (2017)
- Lärarhandledning
- Övningsbank
- Podcast
- Filmer
Attention:detention | 2019–2020
Syftet med Attention:detention var att informera unga hbtq-personer på Migrationsverkets förvar om sina rättigheter. Målet var att förbättra målgruppens rättssäkerhet under asylprocessen och öka deras psykiska och fysiska hälsa.
Material från projektet:
- Attention Detention – situationen för hbtq-ungdomar i Migrationsverkets förvar (2020).
SAGA-projektet | 2019–2021
Projektet drevs av distriktet RFSL Ungdom Uppsala med stöd från förbundet. Syftet var att utveckla ett filmbaserat metodmaterial för att motverka kränkningar, hat och utanförskap i skolan. Genom att använda filmer kan eleverna utgå från personerna i filmen när de diskuterar och reflekterar om normer och attityder. Metodmaterialet riktade sig till lärare för att utbilda elever om normer, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar.
Not Alone in Europe | 2019–2022
Syftet med Not Alone in Europe var att möta (dolda) utmaningar som särskilt drabbar unga hbtqi-migranter, flyktingar och asylsökande (YMRA). Vårt mål var att bättre inkludera målgruppen socialt och uppmuntra dem att engagera sig i samhällsutvecklingen. Under projektet utbildade vi personer som möter unga genom sitt jobb (som socialarbetare, pedagoger och samhällsförmedlare) från sju europeiska länder.
Genom utbildningen gav vi dem verktyg för att integrera hbtqia-rättigheter och intersektionalitet i sitt arbete. Tack vare kapacitetsbyggande aktiviteter och multiplikatorevenemang byggde vi upp ett nätverk med över 500 deltagare från hela Europa. Projektet finansierades av Erasmus+ med stöd från Europarådet.
Civilkurage | 2020–2021
Syftet med Civilkurage var att skapa förutsättningar för det unga civilsamhället att göra bättre motstånd mot hat och hot samt att öka det demokratiska utrymmet. Genom projektet såg vi över förbundets säkerhetsrutiner, tog fram en verktygslåda med kunskap och material, samt höll utbildningar om civilkurage. Vi spred också en kampanj på sociala medier kring hur en som utsatt och som allierad kan agera för att möta hat och hot.
Projekt som började 2021–
Trygga Rum | 2021–2024
Syftet med Trygga Rum var att skapa fler trygga mötesplatser för unga hbtqia-personer, med särskilt fokus på glesbygder och i socioekonomiskt utsatta områden. Vårt mål var att mötesplatserna skulle vara långsiktiga och att unga hbtqia-personer själva skulle ha inflytande över dem.
Genom projektet spred vi kunskap och gav handledning och stöd till unga hbtqia-personer samt personal på trygga mötesplatser. Genom projektet skapade vi kunskapsbanken Tänk HBTQIA och lanserade RFSL Ungdoms Discordserver.
Material från projektet:
Säkrare | 2021–2024
Säkrare var ett projekt för personer mellan 13–20 år som identifierade sig som hbtqia-person eller som funderar kring sin könsidentitet eller sexualitet. Syftet var att förebygga utsatthet för grooming, våld, sexuella övergrepp samt sex mot ersättning.
Genom projektet erbjöd vi stöd i form av telefon- eller videosamtal med kuratorer samt chatt på hemsidan. Vi var också närvarande på Discordservern Disqueer som organiserats av fritidsledare på trygga mötesplatser. Projektet finansierades av World Childhood Foundation, som också var vår samverkanspartner.