Barn / Inget transbarn ska dö i väntan på vård

Inget transbarn ska dö i väntan på vård

Flaggan för transpersoner.

Uttalande av RFSL Ungdoms förbundsordförande Elias Fjellander med anledning av Aftonbladets artiklar om Kalle och Molly, två fjortonåringar som dog i suicid medan de köade till den könsbekräftande vården.

Köerna till transvården är olagligt långa!

I helgen läste vi i Aftonbladet om två fjortonåringar, Kalle och Molly, som begått självmord medan de köade till den könsbekräftande vården.

Deras berättelser fick ett abrupt slut men deras upplevelser av omänskliga — och olagligt (!) långa — köer till den könsbekräftande vården är inte unika.

Olagligt långa vårdköer är normen för unga transpersoner trots att vårdgarantin säger att man har rätt till vård inom 90 dagar. Kötiden till ett första besök med specialister på könsdysfori (det lidandet som kan uppstå när ens könsidentitet inte överensstämmer med ens tilldelade kön) är ofta flera år och varierar över landet.

Därför kommer RFSL Ungdom inom kort bjuda in till möten mellan oss och folkvalda företrädare i Region Stockholm, Region Östergötaland och Västragötalandsregionen.

De tre regionerna kommer från och med årsskiftet ha ansvar för en betydande del av den könsbekräftande vården inklusive diagnostik, eftersom Socialstyrelsen beslutat att viss vård vid könsdysfori ska bli nationell högspecialiserad vård. Utgångspunkten för samtalen är rapporten Unga transpersoner och den könsbekräftande vården som vi och RFSL publicerade förra året.

Vi har också löpande dialog med sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). I dialogen med regeringen lyfter vi givetvis hur köerna till den könsbekräftande vården påverkar barn och ungdomar med könsdysfori.

Vård i tid räddar liv och vi förväntar oss konstruktiva samtal med regionerna om vägen till en köfri könsbekräftande vård där individens vårdbehov står i centrum. Inget barn ska dö i väntan på vård.

Elias Fjellander, förbundsordförande i RFSL Ungdom, den 21 augusti 2023.

Presskontakt: [email protected] eller 072 330 50 24 (ej SMS).

Mer om Socialstyrelsens beslut om att viss vård vid könsdysfori blir nationellt högspecialiserad vård finns på Socialstyrelsens hemsida.

Läs RFSL Ungdom och RFSL:s rapport Unga transpersoner och den könsbekräftande vården här.

Fakta om trans, könsdysfori och könsbekräftande vård finns på RFSL Ungdom och RFSL:s hemsida Transformering.

Uttalandet publicerades först måndag 21 augusti på Instagram och har sedan dess skrivits om. I den tidigare versionen av uttalandet fanns ett fel om vilka regioner som beviljats tillstånd att bedriva viss könsbekräftande vård när det blir nationellt högspecialiserad vård. Vi beklagar detta olyckliga misstag. Det är nu rättat.

Senaste nyheter