Nyheter / HPV-vaccination på gång för killar och riskgrupper

HPV-vaccination på gång för killar och riskgrupper

Blå och rosa bakgrund med texten: Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination till pojkar och unga män: Äntligen blir vaccinationen mot cancer mer jämställd!

HPV kan orsaka cancer och kondylom, och det kan drabba vem som helst. Hittills har bara tjejer upp till 26 år fått gratis vaccin, men igår meddelade Folkhälsomyndigheten att killar och unga män i samma ålder också borde få vaccinet gratis.

Detta är ett viktigt steg mot ett jämlikt skydd mot viruset och dess följdsjukdomar. Rekommendationerna för HPV-vaccinationen förväntas komma hösten 2024.

– Nu behöver nationella politiker och beslutsfattare agera snabbt och lägga budget bakom den utökade målgruppen, för att Sverige ska kunna erbjuda ett jämlikt skydd mot HPV. Resultatet av utredningen innebär också delvis att Sverige äntligen erkänner att män som har sex med män, transpersoner och personer som lever med hiv är bland de mest utsatta för HPV-relaterad cancer, säger Elias Fjellander, förbundsordförande RFSL Ungdom.

Mer kunskap om HPV

RFSL Ungdom har arbetat länge för att visa hur viktigt det är att erbjuda gratis HPV-vaccin till alla ungdomar och till särskilt utsatta vuxna. Det beskrivs också i rapporten ”HPV-vaccination för alla: catch-up & särskilt utsatta grupper”. Folkhälsomyndighetens utredning kom efter att kunskapen om HPV (och de sjukdomar viruset kan orsaka) har ökat.

Varje år får över 1 100 personer HPV-relaterad cancer i Sverige, och alla som har sex kan drabbas – oavsett ålder och kön. Många har hört talas om att HPV kan orsaka livmoderhalscancer, men HPV kan också orsaka kondylom (könsvårtor) samt cancer i anus, kuken, munnen och svalget.

– Det är positivt att utredningen visar att HPV-vaccination bör erbjudas till en så stor grupp. Det kommer bredda den generella flockimmuniteten och öka skyddet för samtliga grupper: killar, tjejer och riskgrupper. Jag ser fram emot att höra mer om hur det utökade erbjudandet kommer organiseras och genomföras, säger Christer Borgfeldt, professor och överläkare, Linköpings universitet.

Vissa grupper är mer utsatta

Risken för allvarliga konsekvenser av HPV är mycket större för män som har sex med män (förkortat MSM), transpersoner och personer med hiv. MSM har 30-40 gånger högre risk att drabbas av analcancer än andra, och risken är 70-200 gånger större för de som lever med hiv.

HPV-vaccination är mest effektiv innan sexuell debut, så en utökad rekommendation är ett bra sätt att fånga upp unga killar och transpersoner som ännu inte börjat ha sex, eller precis har börjat.

Dags för handling

Region Stockholm var först i landet att rekommendera HPV-vaccination till fler än ovaccinerade kvinnor, men på grund av ekonomin kunde gratis vaccination bara erbjudas till MSM och transpersoner med hiv upp till 45 år.

Flera regioner i Sverige har väntat på Folkhälsomyndighetens utredning och att regeringen ska ta ett nationellt grepp om HPV-skyddet.

– Vi ser positivt på Folkhälsomyndighetens utredning. Det finns vaccin mot HPV-relaterad cancer och det borde erbjudas till alla som kan ha nytta av det. Dock anser vi att vuxna i riskgrupper borde erbjudas vaccination upp till 45 års ålder, säger Peter Sidlund Ponkala, förbundsordförande RFSL.

Folkhälsomyndighetens utredning kommer troligtvis att leda till en officiell rekommendation hösten 2024. För att regeringen ska kunna avsätta pengar och börja med de utökade vaccinationsinsatserna är det viktigt att snabba på processen så att inte fler åldersgrupper missar chansen.

Det är viktigt att agera snabbt och jämlikt erbjuda skydd mot HPV-relaterad cancer och sjukdom!

Här kan du läsa mer om hur RFSL Ungdom arbetar med HPV och ett jämlikt skydd för alla som behöver!


Senaste nyheter