RFSL Ungdoms logga med vit text.
Nyheter / Nya fall av mpox: Tre tips från Folkhälsomyndigheten

Nya fall av mpox: Tre tips från Folkhälsomyndigheten

Två killar kysser varandra. Texten: 10 nya fall av Mpox i Sverige. Tre tips till killar som ligger med killar

Efter en längre tid utan sexuell överföring av mpox i Sverige har flera nya fall bekräftats under april 2024. I samtliga fall har överföringen av viruset ägt rum inom Sverige. Mpox överförts via sexuell kontakt och berör främst killar som ligger med killar.

Vad är Mpox och hur sprids det?

Mpox är ett virus som kan överföras från djur till människa och mellan människor. Viruset överförs främst vid nära fysisk kontakt och sprids troligen via stora droppar från luftvägarna, via kroppsvätskor och vätska från blåsor.

Hur vanligt är det?

Totalt har 260 fall av mpox bekräftats i Sverige, huvudsakligen hos män i åldersgruppen 20-59 år. Flest fall har rapporterats från Region Stockholm.

Vanliga symtom

Vanliga symtom på mpox är hudutslag med blåsor och sår på könsorgan, analt, i ansiktet och runt munnen eller på andra delar av kroppen. Andra vanliga symtom är feber, huvud- och muskelvärk samt svullna lymfkörtlar. Alla symtom och mer information om viruset finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Symtomen är oftast milda, men kan orsaka smärta och obehag. Sjukdomen läker ofta av sig självt inom två till fyra veckor. Av de fall som bekräftats hittills är det väldigt få som blivit allvarligt sjuka. Det har förekommit fall då personer behövt ligga inne på sjukhus, då man haft svårt att äta på grund av smärtsamma blåsor i munnen.

Inkubationstiden för mpox, alltså tiden det tar från att viruset kommer in i kroppen till du upplever symtom, är vanligtvis 6-13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.

⁠Här är tre tips att komma ihåg

  1. Var uppmärksam på symtom, även om du är vaccinerad
  2. Om du har symtom bör du kontakta sjukvården för bedömning och testning
    samt undvika sexuella kontakter med andra tills bedömningen är gjord och du
    fått provsvar.
  3. Vaccinera dig, kontakta din närmsta STI-mottagning för mer information.

Läs mer om mpox: Sexperternas frågor till Finn Filén, överläkare på Venhälsan på Södersjukhuset i Stockhol

Senaste nyheter