Nyheter / Ökad rättssäkerhet i hbtqi-asylärenden kräver åtgärder

Ökad rättssäkerhet i hbtqi-asylärenden kräver åtgärder

Rättssäkerheten i Migrationsverkets bedömningar av asylärenden har allvarliga brister, vilket drabbar inte minst hbtqi-personer som flyr förföljelse. Det visar en ny rapport som Statskontoret lämnat över till regeringen. RFSL och RFSL Ungdom delar bilden, men är kritiska till granskningens snäva fokus och otillräckliga åtgärder.

Hbtqi-personer som söker asyl i Sverige kommer ofta från länder där de riskerar förföljelse. Det kan innebära fängelsestraff eller tortyr. I ett antal länder går det att utdöma dödsstraff. Trots det får många hbtqi-personer avslag och kan utvisas till länder där de alltså riskerar tortyr, fängelse och i vissa fall att avrättas. RFSL och RFSL Ungdom har i omfattande rättsutredningar visat att både Migrationsverkets och migrationsdomstolarnas bedömningar av hbtqi-personers ansökningar om asyl strider mot både svensk och internationell rätt.

Regeringen gav 2023 Statskontoret i uppdrag att analysera om Migrationsverket upprätthåller enhetlighet och rättssäkerhet i sina bedömningar av bland annat hbtqi-personers asylärenden. Den 7 oktober överlämnade Statskontoret sina slutsatser till regeringen.

Statskontoret delar i sin rapport RFSL och RFSL Ungdoms bild av att Migrationsverket har problem med “att upprätthålla enhetligheten och rättssäkerheten i asylprövningen”. Organisatoriska problem, skillnader över landet och brister i kvalitetssäkring är exempel på det. Enligt utredningen har både Migrationsverket själva och olika organisationer pekat på brister i den rättsliga kvaliteten i asylärenden, många gånger specifikt i ärenden som rör hbtqi-personer.

– Vi kan aldrig acceptera att brister i rättssäkerheten ytterst leder till att skyddsberättigade hbtqi-personer utvisas till förföljelse. Det är brister som RFSL och RFSL Ungdoms rättsliga granskningar påvisat sedan flera år. Vi nöjer oss inte förrän regeringen säkerställer att Migrationsverket kommer till rätta med problemet, säger RFSL:s förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala.

Statskontoret föreslår att Migrationsverket skapar en nationell standard för handläggning av hbtqi-personers och konvertiters asylärenden. Statskontoret har i sin utredning granskat brister i enhetlighet, inte om bedömningarna som görs är i enlighet med lagen. Förslagen kommer därför inte räcka för att komma tillrätta med problemen.

– Utredningens förslag räcker inte till för att åtgärda den bristande rättssäkerheten hos Migrationsverket, som äventyrar asylsökande hbtqi-personers rätt till en rättvis prövning. Dessutom lyser barnrättsperspektivet med sin frånvaro, säger RFSL Ungdoms förbundsordförande Elias Fjellander.

Senaste nyheter