HPV | RFSL Ungdom
HPV
Senast uppdaterad 2018-09-28

HPV står för humant papillomvirus. HPV är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige. Den överförs väldigt lätt via sex (omslutande sex i medfödd/erhållen fitta eller i analen utan kondom/inidom, oralsex, om en gnider slemhinnor mot varandra eller om en kroppsvätska med HPV-virus kommer på en slemhinna).

Nästan alla som har haft sex med någon annan där slemhinnor varit inblandade har någon gång haft någon form av HPV. Det finns över 200 typer av HPV-virus. De flesta är ofarliga och ger inga symptom alls.

Det finns några typer av HPV-virus som orsakar kondylom, eller könsvårtor. Vårtorna är ofarliga och brukar försvinna av sig själva. Men ibland sitter de på ställen där de kan göra ont, skava eller kännas obekväma. I en del fall kan det vara jobbigt att ha sex om en har vårtor. Om en har den här typen av besvär kan vården hjälpa en. En kan ta bort vårtorna på olika sätt, till exempel genom att pensla på ett läkemedel som vården skriver ut.

Om vårtorna inte går bort av det, eller om de sitter på ställen där det är svårt att komma åt själv, kan vården hjälpa till att ta bort dem.

Några typer av HPV orsakar cellförändringar som kan bli cancer. Cellförändringarna kan sitta i fittan, i analen eller på kuken.

HPV-vaccinering


I Sverige blir alla personer som har ett kvinnligt personnummer erbjudna vaccin mot de HPV-sorter som kan skapa cellförändringar. En brukar få erbjudande om vaccin när en är 11–12 år, och det är viktigt att bli vaccinerad innan en börjar ha sex med andra personer än sig själv. RFSL Ungdom jobbar för att alla, oavsett juridiskt kön och oavsett hur ens kropp ser ut, ska få bli vaccinerade.

Cellprovtagning


Om en har ett kvinnligt person nummer blir en kallad till gynekologisk cellprovtagning när en är 23 år och sedan med jämna mellanrum. Fram tills en fyller 50 år skickas en kallelse vart tredje år, sedan får en ta prov mer sällan.

Cellprov tas från livmodertappen och det är en gynekolog eller barnmorska som tar provet. Om en har en livmodertapp är det väldigt viktigt att ta cellprov, för det är det enda sättet att upp täcka cellförändringar som kan bli cancer.

Personer som har en livmodertapp och ett manligt personnummer behöver oftast själva hålla koll på när det är dags för cellprov. En del landsting har löst det så att en kan be att bli inskriven i ett register för att få kallelse till cellprovtagning.

Personer som har en erhållen slida behöver inte ta cellprov.

Textstorlek