Vill du prata med någon men vet inte vart du ska vända dig? Vill du veta mer om dina rättigheter, hur du anmäler näthat, eller hur socialtjänsten fungerar? Ibland kan det vara svårt att hitta stöd och resurser på internet. Vi har därför gjort en lista med bra länkar för dig som är ung och hbtqia.
Vill du tipsa om ett stöd som vi missat? Skriv till [email protected] så lägger vi till det på hemsidan!
Alkoholhjälpen
En samlingsplats med information och resurser för dig som funderar på dina egna alkoholvanor eller som är orolig för någon annans drickande. Förutom fakta och tips har vi ett diskussionsforum där du kan prata med andra. Det är gratis att använda forumet och du kan välja att vara anonym.
Alkohollinjen
Alkohollinjen erbjuder stöd för dig som vill förändra dina alkoholvanor, eller är orolig för någon annans alkoholvanor. Ring oss på 020-84 44 48: vi har öppet måndag till torsdag mellan 11-19 och fredagar mellan 11-16. Du kan välja att vara anonym när du kontaktar oss.
Drugsmart
En samlingsplats om alkohol och andra droger för dig som är mellan 13-19 år. Här hittar du information, lokala stödgrupper och mycket mer. Du kan också skicka frågor via ett anonymt mail som besvaras av våra experter. Drugsmart drivs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.
Newcomers Youth
Newcomers Youth riktar sig till hbtqi-personer mellan 15-25 år som är nyanlända och ska eller har sökt asyl. På vår hemsida kan om vårt arbete och politiska påverkansarbete. Vi arbetar med information och stöd som juridisk rådgivning. Vi arrangerar också trygga mötesplatser, läger, aktivist- & konstworkshops. Har du frågor eller vill gå med i Newcomers Youth? Kontakta oss på [email protected]!
Barnens asylrättscentrum
Vi riktar oss till dig som är barn och har sökt asyl i Sverige, med eller utan dina viktiga vuxna. På vår hemsida kan du läsa hur asylprocessen går till i Sverige och vilka regler som gäller när du söker asyl. Vi berättar också om andra grunder till uppehållstillstånd som till exempel uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier, arbete och familjeåterförening.
Flyktinggruppernas & Asylkommittéernas Riksråd (FARR)
Vi är en paraplyorganisation för personer och grupper som arbetar för att stärka asylrätten. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med ungefär 50 medlemsföreningar. På vår hemsida kan du läsa hur asylprocessen går till i Sverige och vilka regler som gäller när du söker asyl.
Ingen människa är illegal (Imäi)
Vi är ett nätverk som stödjer personer som fått avslag på sin asylansökan hos Migrationsverket. Vi hjälper bland annat till med mat, kläder och juridisk rådgivning, samtidigt som vi utbildar och påverkar. På vår hemsida kan du kontakta våra lokalgrupper om du behöver hjälp eller vill hjälpa andra.
Svenska Röda Korset
Röda Korset har som mål att förhindra och lindra mänskligt lidande, oavsett vem det drabbar och hur det än uppstår. Vi erbjuder bland annat rådgivning om asyl, stöd till förvarstagna, språkträning och läxhjälp. Läs mer om våra verksamheter på vår hemsida och se vilken lokal förening som finns närmast dig.
Barn- och elevombudet (BEO)
Vi arbetar för att stärka barns och elevers rättigheter i skolan. På vår hemsida kan du läsa om skollagen och hur förskolors och skolor ska arbeta för att motverka kränkande behandling. Du kan också anmäla din skola här om de inte följer reglerna eller om du blivit mobbad.
Barnrättsbyrån
Vi är en barnrättsorganisation som arbetar för att barn och unga ska bli tagna på allvar och få tillgång till rätt hjälp av samhället. Vi arbetar med socialt och juridiskt stöd samt råd och praktisk hjälp i alla frågor som rör barns rättigheter. Om du bor i Stockholm eller Umeå kan du också anmäla om du har utsatts för diskriminering.
Brottsofferjouren (BOJ)
Vi är en ideell organisation som stöttar brottsoffer, vittnen och anhöriga. Ring oss på 116 006 eller maila oss för kostnadsfritt stöd på över 20 olika språk. Du kan välja att vara anonym i kontakten med oss: vi har tystnadslöfte och kräver ingen polisanmälan.
Brottsofferguiden
Brottsofferguiden ger dig som blivit utsatt för brott en överblick över vad som kan vara aktuellt i din situation. Ange vilket brott du blivit utsatt för, om du är över eller under 18 år och vart du befinner dig i rättsprocessen för att få råd. Brottsofferguiden sparar inte dina personliga uppgifter. Dina val i guiden kommer bara synas i din egen dator.
Diskriminering.se
Föreningen Byrån mot diskriminering i Östergötland driver samlingsplatsen Diskriminering.se. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med rådgivning, stöd och information. På hemsidan finns kontaktuppgifter till antidiskrimineringsbyråer över hela Sverige. Vi kan också hjälpa dig att göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) om du vill det.
Diskrimineringsombudsmannen (DO)
Vi arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering. På vår hemsida kan du läsa om diskriminering och diskrimineringslagen. Du kan också anmäla din skola eller arbetsplats här om du har blivit diskriminerad av din skola eller arbetsgivare.
Jagvillveta.se
En samlingsplats för information om brott för barn och unga. På vår hemsida kan du läsa om vad som är brottsligt, hur du kan känna om du varit med om brott och var du kan få hjälp. Här finns också information om vad som händer om du anmäler ett brott eller om det blir rättegång.
Mina rättigheter
En samlingsplats om barn och ungas mänskliga rättigheter. Här kan du lära dig om vilka rättigheter du har. På vår hemsida kan du läsa texter, titta på video eller gör din röst hörd i våra omröstningar. Du kan också testa dina kunskaper i våra quiz.
Hedersförtryck.se
Sidan hedersfortryck.se drivs av Länsstyrelsen Östergötland och är en informationssida för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck. Länsstyrelsen Östergötland arbetar på uppdrag av regeringen mot hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer.
Kärleken är fri
Ett projekt av Rädda Barnen som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Sidan har en stödchatt för dig som lever med hedersrelaterade begränsningar. Här hittar du information om dina rättigheter och vart du kan finna stöd.
Somaya kvinno- och tjejjour
Somaya kvinno- och tjejjour är en ideell förening som stöttar kvinnor och hbtq-personer som lever i en hederskontext och/eller är utsatta för våld i nära relation. Somaya har en stödtelefon som är öppen 9-16 alla vardagar och arbetar på många olika språk.
112 (SOS Alarm)
Om du har starka tankar på att ta ditt eget liv eller på att skada dig själv ringer du 112. Du ska också ringa 112 om du får veta att någon annan har akuta självmordstankar, skadar sig själv allvarligt eller försöker att ta sitt liv. Du kan få hjälp på svenska och engelska, eller på andra språk genom tolk. Om du har möjlighet kan du ta dig till en akutmottagning eller psykiatrisk akutmottagning, eller följa med någon annan.
1177 Vårdguiden
En samlingsplats för information om hälsa och sjukvård. På vår hemsida kan du läsa om hälsa, vård och sjukdomar. Du kan också logga in för att hitta information, använda våra personliga e-tjänster och ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.
Självmordslinjen
Vi är till för dig som har tankar på att ta ditt liv. Du kan också höra av dig ifall du är orolig för en närstående med liknande tankar. Ring oss på 90101, chatta eller maila oss varje dag mellan 06-24.
Patientförening för transpersoner
Vi är en patientförening för transpersoner och personer med könsinkongruens. Vi arbetat med påverkansarbete och bakom föreningen står transpersoner och närstående. Vi arbetar för att den könsbekräftande vården ska vara tillgänglig, hålla hög kvalitet och vara anpassad till personen som söker vård.
Tillsammans
Tillsammans är en ideell förening som erbjuder stöd till unga med erfarenhet av sexuellt våld. Vi tar emot alla oavsett könsidentitet och/eller sexuell läggning. Anhöriga till personer som utsatts kan också höra av sig till oss för stöd och råd. Vi erbjuder kuratorledda samtal, stödgrupper, kurser, rådgivning och stöd. Allt vårt stöd är kostnadsfritt. Vi har tystnadslöfte, och vi för inga journaler. Kontakta oss på [email protected] eller ring 073 983 36 28 om du behöver stöd.
Näthatsgranskaren.se
Vi arbetar för att minska hatbrott och kränkningar på Internet. På vår hemsida kan du läsa mer om vårt arbete och rapporter på området. Vi berättar också om åtgärder för att skydda det demokratiska samtalet på nätet. Du kan också anmäla om du har utsatts för hatbrott på exempelvis Facebook eller Twitter.
Näthatshjälpen
En samlingsplats för information om näthat. Vi är till för dig som utsätts eller ser andra utsättas för näthat. Om du är förtroendevald i en förening kan du också få stöd och hjälp i hur föreningen kan arbeta förebyggande mot näthat.
Skyddsnätet
Ett metodmaterial för dig som vill börja arbeta förebyggande för tryggt engagemang online inom din ungdomsorganisation. Metodmaterialet togs fram av Maktsalongen och är indelat i fem moment där du får lära dig mer om problemet, reflektera ensam och i grupp, genomföra övningar och planera för framtiden.
Tystna inte
Webbplatsen tystnainte.se ger information och råd till personer som deltar i samhällsdebatten och som utsätts för hot och hat. Det kan handla om journalister, politiskt förtroendevalda, konstnärer, författare, influencers och forskare. Den kan också användas av dig som möter utsatta personer. Webbplatsen har tagits fram av Brottsoffermyndigheten.
[email protected]
RFSL Ungdoms egna digitala frågelåda där du kan ställa frågor om allt möjligt som rör sexuell hälsa! Är det något du undrar om sex, testning, hiv/STI, ömsesidighet och relationer som du vill fråga om? Maila oss på [email protected] och du får svar från våra sexualupplysare.
RFSU
Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) är en ideell organisation för sexualupplysning och sexualpolitik som har funnits sedan 1933. Vi arbetar med upplysning, utbildning och opinionsbildning genom att arrangera kurser, konferenser och delta i debatter. På vår hemsida kan du läsa mer om sex, relationer och könssjukdomar. Du kan också ställa frågor på vår chatt och få personligt svar av våra experter och handla i vår webbutik.
Sexperterna
Sexperterna är en sida om sexhälsa som riktar sig gay/bi-killar och transpersoner. På vår hemsida hittar du du massa information om sex, säkrare sex och njutning, men också dejting och kärlek. Du kan också skicka in anonyma frågor som besvaras av våra volontärer och beställa kondomer och glidmedel utan kostnad.
UMO
En sida för dig som är 13-25 år. Här kan du läsa om kroppen, sex, relationer, hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket mer. Du kan också hitta kontaktuppgifter till alla Sveriges ungdomsmottagningar.
Youmo
En sida för dig som är 13-20 år. Här kan du läsa om kroppen, sex och hälsa. Du kan också läsa om jämställdhet, dina rättigheter och hur du kan få hjälp att må bra. På Youmo kan du se bilder och filmer och läsa information på arabiska, dari, somaliska, svenska eller tigrinska. Du kan också hitta kontaktuppgifter till alla Sveriges ungdomsmottagningar.
Pegasus Råd och Stöd
Pegasus råd och Stöd riktar sig till dig som har erfarenhet av, eller funderingar kring, sex mot ersättning. På vår hemsida hittar du information om sex mot ersättning, lagar och rättigheter, sex och hälsa och länkar till andra viktiga hemsidor. Om du är hbtqi-person mellan 15-25 år kan du också chatta anonymt med oss. Du kan också prata med en kurator och få stöd i frågor som du funderar på.
ECPAT Sverige
Vi arbetar mot sexuell exploatering av barn genom utbildning, påverkan och samarbete. På vår hemsida kan du läsa mer om sexuell exploatering och hur vi kan skydda barn och unga. Du kan också göra en anonym anmälan om du misstänker att ett barn är utsatt för sexuell exploatering.
Evonhuset Malmö
Vi vänder oss till dig över 15 år som har erfarenhet av sex för ersättning, att skada sig med sex, tvångsmässigt sexuellt beteende eller människohandel. Du kan också höra av dig ifall du är orolig för en närstående som har någon av erfarenheterna. Kontakten med oss är gratis och vi har sekretess.
Mikamottagningen Göteborg
Vi vänder oss till dig som har erfarenhet av sex mot ersättning, att skada sig med sex eller människohandel. Du kan också höra av dig ifall du är orolig för en närstående som har någon av erfarenheterna. Vi erbjuder samtal, stöd och praktisk hjälp. Kontakten med oss är kostnadsfri, vi har tystnadsplikt och du kan välja att vara anonym.
Mikamottagningen Stockholm
Vi vänder oss till dig som har erfarenhet av sex mot ersättning, att skada sig med sex eller människohandel. Du kan också höra av dig ifall du är orolig för en närstående som har någon av erfarenheterna. Vi erbjuder individanpassat samtal, stöd och praktisk hjälp. Kontakten med oss är kostnadsfri, vi har tystnadsplikt och du kan välja att vara anonym.
Barnens rätt i samhället (BRIS)
Vi kämpar varje dag för ett bättre samhälle för barn utifrån barnkonventionen. Du som är under 18 år kan anonymt ringa, chatta eller mejla med en av våra kuratorer. På bris.se finns även ett forum där du kan skriva och dela med dig av dina erfarenheter, funderingar och känslor för att sedan få svar från andra barn och ungdomar. Du kan också läsa andras inlägg och även ge tips och stöd till andra som skrivit i forumet. Alla som skriver i forumet är anonyma.
Förenade tjej-, trans- & ungdomsjourer
Vi är en förening för alla jourer som arbetar för barn och unga. På vår hemsida hittar du en lista över anslutna jourer. Transjourerna är öppen för dig som är cistjej eller transtjej.
Killfrågor.se
Vi är en stödchatt som riktar sig till dig som identifierar dig som kille och är 10-20 år gammal. På vår hemsida kan du chatta helt anonymt med någon som lyssnar, stöttar och peppar. Du kan prata om vilka tankar, funderingar eller frågor som helst: inget för stort eller för litet för oss.
Koll på soc
En samlingsplats med information om socialtjänsten för barn och unga. Här kan du läsa om socialtjänstens arbete och hur Soc kan hjälpa dig om du, dina syskon eller dina viktiga vuxna har problem hemma. Det kan exempelvis röra sig om missbruk, våld eller hot hemma, ekonomiska problem, kriminalitet, psykisk ohälsa och/eller skilsmässa eller separation.
Kvinnofridslinjen
En nationell stödtelefon för tjejer och kvinnor som utsatts för hot eller fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Även närstående och yrkesverksamma är välkomna att ringa till oss. Vi har öppet dygnet runt. Samtalet kostar ingenting och den som ringer är anonym. Ring 020-50 50 50.
Posithiva Gruppen (PG)
Vi är Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Vi är en rikstäckande ideell, partipolitiskt och religiöst obunden medlemsförening. Vi erbjuder stöd, utbildning och mötesplatser för personer som lever med hiv. På vår hemsida kan du läsa mer om vårt arbete.
RFSL Stödmottagning
Vi finns för dig som identifierar dig som hbtq-person och som blivit utsatt för kränkningar, hot eller våld. Du kan också höra av dig ifall du är en närstående till en våldsutsatt hbtq-person eller möter våldsutsatta hbtq-personer i ditt yrke.
Röda Korset Ungdomsförbund
Vi arbetar för att alla barn och unga ska vara trygga och må bra. På vår hemsida kan du läsa mer om våra verksamheter som läxhjälpen och kompisgrupper. Du som är under 25 år kan också chatta med en jourhavande kompis. Hos oss är du anonym och de som svarar i chatten är också det. Vi är inga psykologer eller experter, bara andra unga människor som finns här för dig när du behöver det.
Stödlinjen för våldsutsatta män
En nationell stödtelefon för killar och män från 18 år som utsatts för hot och våld i en nära relation eller sexuella övergrepp. Även närstående och yrkesverksamma som möter våldsutsatta är välkomna att ringa för råd och stöd. Stödlinjen är öppen alla dagar kl. 7–21. Samtalet kostar ingenting och den som ringer är anonym. Ring 020-80 80 80.
Stödlinjen för våldsutsatta transpersoner
En nationell stödtelefon för transpersoner, inklusive ickebinära, från 18 år som utsatts för hot och våld i en nära relation eller sexuella övergrepp. Även närstående och yrkesverksamma som möter våldsutsatta är välkomna att ringa för råd och stöd. Stödlinjen är öppen alla dagar kl. 11–19. Samtalet kostar ingenting och den som ringer är anonym. Ring 020-55 00 00.
Tjejjouren.se
Vi är en sida för tjej-, trans- och ungdomsjourer i Sverige. På vår hemsida finns en tjejguide och en frågelåda där du kan läsa om andras funderingar kring bland annat könsidentitet och sexualitet. Du hittar också se vilken jour som finns närmast dig.
Under Kevlaret
Vi arbetar för att få killar att känna sig trygga i att uttrycka känslor, be om hjälp och stötta varandra. På vår hemsida kan du läsa om machokultur, ta del av personliga berättelser och chatta med oss. Chatten är till för dig som identifierar sig som ung/ung vuxen kille, man, ickebinär. Det vi pratar om stannar mellan oss och du kan vara anonym.
Ungarelationer.se
Vi ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är närstående till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare. Vår chatt är öppen varje kväll kl 20-22.
Ungas jourer
Vi är en sida för alla jourer i Sverige som arbetar med att stötta och stärka barn, unga och unga vuxna! Här kan du hitta en jour nära dig som du kan kontakta genom chatt, mail eller telefon. Hos en jour kan du alltid vara anonym.
Ungdomar.se
En hemsida där du kan snacka med andra ungdomar i vårt forum, läsa en massa artiklar och intervjuer och ställa frågor om allt möjligt till vår stödpanel. Helt anonymt, så klart. Här hittar du också videor, quiz och en massa annat smått och gott.
Transformering
Välkommen till transformering: sidan som sätter trans och könsidentitet i fokus! På vår hemsida hittar du bland annat information om transbegrepp, rättigheter, relationer samt hur den könsbekräftande vården fungerar. Du kan också maila oss om du har frågor eller vill prata med någon om trans, könsidentitet eller könsbekräftande vård.
Transammans
Transammans är ett nationellt förbund för transpersoner och närstående. Vi skapar trygga mötesplatser och stöd genom samtalsgrupper för transpersoner i alla åldrar. Vi erbjuder också utbildning till dig som möter transpersoner i ditt yrke. På vår hemsida kan du läsa mer om vårt arbete och hitta kontaktuppgifter till våra lokalgrupper.
RFSL är en förkortning för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter. Vi grundades 21 oktober 1950 och ett av världens äldsta förbund för hbtqi-personers rättigheter. Vi arbetar med social verksamhet, rådgivning, politisk påverkan och utbildning på lokal, nationell och internationell nivå. På vår hemsida kan du läsa mer om vårt arbete och hitta kontaktuppgifter till våra lokalavdelningar.