Stöd | RFSL Ungdom
Stöd
För unga hbtqi-personer, närstående och yrkesverksamma

Vill du prata med någon men vet inte vart du ska vända dig? Vill du veta mer om diskriminering, hur du anmäler näthat, eller hur socialtjänsten fungerar?

Ibland kan det vara svårt att hitta det en letar efter på internet. Vi har därför sammanställt en lista med bra länkar för dig som är ung och hbtqi. Här gärna av dig till [email protected] om det är något du saknar eller vill tipsa oss om!

113 13 (Nationella informationsnumret)
Hit kan du vända dig om du har generella frågor kring coronaviruset som inte handlar om sjukdomssymptom. Du kan också vända dig till oss för att ge och få information om större olyckor och kriser.

Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. På vår hemsida kan du bland annat läsa om hur Covid-19-pandemin påverkar psykisk hälsa, ensamhet och hur barn påverkas av den här typen av oro.

Krisinformation.se
En samlingsplats med bekräftad information från svenska myndigheter. Vi arbetar för att minska risken för att felaktig information sprids och göra det lättare för dig att fatta medvetna beslut i en kris. Vår information finns också på lättläst svenska och engelska.

Röda Korsets stödtelefon
Om du känner stress eller oro över coronaviruset kan du ringa 0771-900 800. Vi erbjuder stöd och råd i hur du kan hantera situationen, däremot kan vi inte göra medicinska bedömningar.

Telefonlinje om corona
Om du är nyanländ eller asylsökande och har allmänna frågor om coronaviruset ska du ringa 08-123 680 00. Telefonlinjen bemannas av Transkulturellt Centrums hälsokommunikatörer som svarar på arabiska, somaliska, persiska/dahri, tigrinja/amarinja och ryska.

Newcomers Youth
Newcomers Youth riktar sig till hbtqi-personer mellan 15-25 år som är nyanlända och ska eller har sökt asyl. På vår hemsida kan om vårt arbete och politiska påverkansarbete. Vi arbetar med information och stöd som juridisk rådgivning. Vi arrangerar också trygga mötesplatser, läger, aktivist- & konstworkshops. Har du frågor eller vill gå med i Newcomers Youth? Kontakta oss på [email protected]!

Barnens asylrättscentrum
Vi riktar oss till dig som är barn och har sökt asyl i Sverige, med eller utan dina viktiga vuxna. På vår hemsida kan du läsa hur asylprocessen går till i Sverige och vilka regler som gäller när du söker asyl. Vi berättar också om andra grunder till uppehållstillstånd som till exempel uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier, arbete och familjeåterförening.

Flyktinggruppernas & Asylkommittéernas Riksråd (FARR)
Vi är en paraplyorganisation för personer och grupper som arbetar för att stärka asylrätten. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna med ungefär 50 medlemsföreningar. På vår hemsida kan du läsa hur asylprocessen går till i Sverige och vilka regler som gäller när du söker asyl.

Ingen människa är illegal (Imäi)
Vi är ett nätverk som stödjer personer som fått avslag på sin asylansökan hos Migrationsverket. Vi hjälper bland annat till med mat, kläder och juridisk rådgivning, samtidigt som vi utbildar och påverkar. På vår hemsida kan du kontakta våra lokalgrupper om du behöver hjälp eller vill hjälpa andra.

Svenska Röda Korset
Röda Korset har som mål att förhindra och lindra mänskligt lidande, oavsett vem det drabbar och hur det än uppstår. Vi erbjuder bland annat rådgivning om asyl, stöd till förvarstagna, språkträning och läxhjälp. Läs mer om våra verksamheter på vår hemsida och se vilken lokal förening som finns närmast dig.

Barn- och elevombudet (BEO)
Vi arbetar för att stärka barns och elevers rättigheter i skolan. På vår hemsida kan du läsa om skollagen och hur förskolors och skolor ska arbeta för att motverka kränkande behandling. Du kan också anmäla din skola här om de inte följer reglerna eller om du blivit mobbad.

Barnrättsbyrån
Vi är en barnrättsorganisation som arbetar för att barn och unga ska bli tagna på allvar och få tillgång till rätt hjälp av samhället. Vi arbetar med socialt och juridiskt stöd samt råd och praktisk hjälp i alla frågor som rör barns rättigheter. Om du bor i Stockholm eller Umeå kan du också anmäla om du har utsatts för diskriminering.

Diskriminering.se
Föreningen Byrån mot diskriminering i Östergötland driver samlingsplatsen Diskriminering.se. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med rådgivning, stöd och information. På hemsidan finns kontaktuppgifter till antidiskrimineringsbyråer över hela Sverige. Vi kan också hjälpa dig att göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) om du vill det.

Diskrimineringsombudsmannen (DO)
Vi arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering. På vår hemsida kan du läsa om diskriminering och diskrimineringslagen. Du kan också anmäla din skola eller arbetsplats här om du har blivit diskriminerad av din skola eller arbetsgivare.

Jagvillveta.se
En samlingsplats för information om brott för barn och unga. På vår hemsida kan du läsa om vad som är brottsligt, hur du kan känna om du varit med om brott och var du kan få hjälp. Här finns också information om vad som händer om du anmäler ett brott eller om det blir rättegång.

Näthatsgranskaren.se
Vi arbetar för att minska hatbrott och kränkningar på Internet. På vår hemsida kan du läsa mer om vårt arbete och rapporter på området. Vi berättar också om åtgärder för att skydda det demokratiska samtalet på nätet. Du kan också anmäla om du har utsatts för hatbrott på exempelvis Facebook eller Twitter.

112 (SOS Alarm)
Om du har starka tankar på att ta ditt eget liv eller på att skada dig själv ringer du 112. Du ska också ringa 112 om du får veta att någon annan har akuta självmordstankar, skadar sig själv allvarligt eller försöker att ta sitt liv. Du kan få hjälp på svenska och engelska, eller på andra språk genom tolk. Om du har möjlighet kan du ta dig till en akutmottagning eller psykiatrisk akutmottagning, eller följa med någon annan.

1177 Vårdguiden
En samlingsplats för information om hälsa och sjukvård. På vår hemsida kan du läsa om hälsa, vård och sjukdomar. Du kan också logga in för att hitta information, använda våra personliga e-tjänster och ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Självmordslinjen
Vi är till för dig som har tankar på att ta ditt liv. Du kan också höra av dig ifall du är orolig för en närstående med liknande tankar. Ring oss på 90101, chatta eller maila oss varje dag mellan 06-24.

[email protected]
RFSL Ungdoms egna digitala frågelåda där du kan ställa frågor om allt möjligt som rör sexuell hälsa! Är det något du undrar om sex, testning, hiv/STI, ömsesidighet och relationer som du vill fråga om? Maila oss på [email protected] och du får svar från våra sexualupplysare.

RFSU
Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) är en ideell organisation för sexualupplysning och sexualpolitik som har funnits sedan 1933. Vi arbetar med upplysning, utbildning och opinionsbildning genom att arrangera kurser, konferenser och delta i debatter. På vår hemsida kan du läsa mer om sex, relationer och könssjukdomar. Du kan också ställa frågor på vår chatt och få personligt svar av våra experter och handla i vår webbutik.

Sexperterna
Sexperterna är en sida om sexhälsa som riktar sig gay/bi-killar och transpersoner. På vår hemsida hittar du du massa information om sex, säkrare sex och njutning, men också dejting och kärlek. Du kan också skicka in anonyma frågor som besvaras av våra volontärer och beställa kondomer och glidmedel utan kostnad.

UMO
En sida för dig som är 13-25 år. Här kan du läsa om kroppen, sex, relationer, hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket mer. Du kan också hitta kontaktuppgifter till alla Sveriges ungdomsmottagningar.

Youmo
En sida för dig som är 13-20 år. Här kan du läsa om kroppen, sex och hälsa. Du kan också läsa om jämställdhet, dina rättigheter och hur du kan få hjälp att må bra. På Youmo kan du se bilder och filmer och läsa information på arabiska, dari, somaliska, svenska eller tigrinska. Du kan också hitta kontaktuppgifter till alla Sveriges ungdomsmottagningar.

Pegasus Råd och Stöd
Pegasus råd och Stöd riktar sig till dig som har erfarenhet av, eller funderingar kring, sex mot ersättning. På vår hemsida hittar du information om sex mot ersättning, lagar och rättigheter, sex och hälsa och länkar till andra viktiga hemsidor. Om du är hbtqi-person mellan 15-25 år kan du också chatta anonymt med oss. Du kan också prata med en kurator och få stöd i frågor som du funderar på.

ECPAT Sverige
Vi arbetar mot sexuell exploatering av barn genom utbildning, påverkan och samarbete. På vår hemsida kan du läsa mer om sexuell exploatering och hur vi kan skydda barn och unga. Du kan också göra en anonym anmälan om du misstänker att ett barn är utsatt för sexuell exploatering.

Evonhuset Malmö
Vi vänder oss till dig över 15 år som har erfarenhet av sex för ersättning, att skada sig med sex, tvångsmässigt sexuellt beteende eller människohandel. Du kan också höra av dig ifall du är orolig för en närstående som har någon av erfarenheterna. Kontakten med oss är gratis och vi har sekretess.

Mikamottagningen Göteborg
Vi vänder oss till dig som har erfarenhet av sex mot ersättning, att skada sig med sex eller människohandel. Du kan också höra av dig ifall du är orolig för en närstående som har någon av erfarenheterna. Vi erbjuder samtal, stöd och praktisk hjälp. Kontakten med oss är kostnadsfri, vi har tystnadsplikt och du kan välja att vara anonym.

Mikamottagningen Stockholm
Vi vänder oss till dig som har erfarenhet av sex mot ersättning, att skada sig med sex eller människohandel. Du kan också höra av dig ifall du är orolig för en närstående som har någon av erfarenheterna. Vi erbjuder individanpassat samtal, stöd och praktisk hjälp. Kontakten med oss är kostnadsfri, vi har tystnadsplikt och du kan välja att vara anonym.

Barnens rätt i samhället (BRIS)
Vi kämpar varje dag för ett bättre samhälle för barn utifrån barnkonventionen. Du som är under 18 år kan anonymt ringa, chatta eller mejla med en av våra kuratorer. På bris.se finns även ett forum där du kan skriva och dela med dig av dina erfarenheter, funderingar och känslor för att sedan få svar från andra barn och ungdomar. Du kan också läsa andras inlägg och även ge tips och stöd till andra som skrivit i forumet. Alla som skriver i forumet är anonyma.

Förenade tjej-, trans- & ungdomsjourer
Vi är en förening för alla jourer som arbetar för barn och unga. På vår hemsida hittar du en lista över anslutna jourer. Transjourerna är öppen för dig som är cistjej eller transtjej.

Killfrågor.se
Vi är en stödchatt som riktar sig till dig som identifierar dig som kille och är 10-20 år gammal. På vår hemsida kan du chatta helt anonymt med någon som lyssnar, stöttar och peppar. Du kan prata om vilka tankar, funderingar eller frågor som helst: inget för stort eller för litet för oss.

Koll på soc
En samlingsplats med information om socialtjänsten för barn och unga. Här kan du läsa om socialtjänstens arbete och hur Soc kan hjälpa dig om du, dina syskon eller dina viktiga vuxna har problem hemma. Det kan exempelvis röra sig om missbruk, våld eller hot hemma, ekonomiska problem, kriminalitet, psykisk ohälsa och/eller skilsmässa eller separation.

Posithiva Gruppen (PG)
Vi är Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Vi är en rikstäckande ideell, partipolitiskt och religiöst obunden medlemsförening. Vi erbjuder stöd, utbildning och mötesplatser för personer som lever med hiv. På vår hemsida kan du läsa mer om vårt arbete.

RFSL Stödmottagning
Vi finns för dig som identifierar dig som hbtq-person och som blivit utsatt för kränkningar, hot eller våld. Du kan också höra av dig ifall du är en närstående till en våldsutsatt hbtq-person eller möter våldsutsatta hbtq-personer i ditt yrke.

Röda Korset Ungdomsförbund
Vi arbetar för att alla barn och unga ska vara trygga och må bra. På vår hemsida kan du läsa mer om våra verksamheter som läxhjälpen och kompisgrupper. Du som är under 25 år kan också chatta med en jourhavande kompis. Hos oss är du anonym och de som svarar i chatten är också det. Vi är inga psykologer eller experter, bara andra unga människor som finns här för dig när du behöver det.

Tjejjouren.se
Vi är en sida för tjej-, trans- och ungdomsjourer i Sverige. På vår hemsida finns en tjejguide och en frågelåda där du kan läsa om andras funderingar kring bland annat könsidentitet och sexualitet. Du hittar också se vilken jour som finns närmast dig.

Under Kevlaret
Vi arbetar för att få killar att känna sig trygga i att uttrycka känslor, be om hjälp och stötta varandra. På vår hemsida kan du läsa om machokultur, ta del av personliga berättelser och chatta med oss. Chatten är till för dig som identifierar sig som ung/ung vuxen kille, man, ickebinär. Det vi pratar om stannar mellan oss och du kan vara anonym.

Ungarelationer.se
Vi ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är närstående till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare. Vår chatt är öppen varje kväll kl 20-22.

Transformering
Välkommen till transformering: sidan som sätter trans och könsidentitet i fokus! På vår hemsida hittar du bland annat information om transbegrepp, rättigheter, relationer samt hur den könsbekräftande vården fungerar. Du kan också maila oss om du har frågor eller vill prata med någon om trans, könsidentitet eller könsbekräftande vård.

Transammans
Transammans är ett nationellt förbund för transpersoner och närstående. Vi skapar trygga mötesplatser och stöd genom samtalsgrupper för transpersoner i alla åldrar. Vi erbjuder också utbildning till dig som möter transpersoner i ditt yrke. På vår hemsida kan du läsa mer om vårt arbete och hitta kontaktuppgifter till våra lokalgrupper.

RFSL är en förkortning för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter (RFSL). Sen 1950 arbetar vi med social verksamhet, rådgivning, politisk påverkansarbete och utbildning på lokal, nationell och internationell nivå. På vår hemsida kan du läsa mer om vårt arbete och hitta kontaktuppgifter till våra lokalavdelningar.

Textstorlek