RFSL Ungdoms logga med vit text.
Sök
Stäng denna sökruta.

Testa dig för hiv och könssjukdomar

Om man har sex med andra kan man få hiv eller andra könssjukdomar som klamydia, gonorré och syfilis. I Sverige är det vanligare att bögar och bikillar får könssjukdomar och internationell statistik visar även att det är vanligare för transpersoner.

Hiv och andra könssjukdomar överförs oftast om man har sex utan kondom, men kan även överföras om man använder kondom. Klamydia, gonorré och syfilis går att bota och tack vare effektiva mediciner mår mår personers som lever med hiv bra, har god fysisk hälsa och lever lika länge som andra utan möjlighet att överföra hiv till någon annan.

Ofta vet vet man inte om att man har hiv eller en annan könssjukdom eftersom dede oftast inte ger några symtom. Det är vid dessa situationer som hiv och andra könssjukdomar oftast överförs till andra, när man själv inte vet om sin status. Att testa sig är det enda sättet att veta om man har hiv eller en könssjukdom och kunna få behandling.

Testa på rätt sätt

På en ungdomsmottagning eller en testningsmottagning testar man sig bäst för hiv och andra könssjukdomar. Hiv, klamydia, gonorré, syfilis och hepatit B är det man vanligtvis testar sig för. Testning och behandling för dessa könssjukdomar är alltid gratis.

För att testa klamydia och gonorré lämnar man urinprov och tar prov med tops i halsen och i rumpan. Anledningen till det är att klamydia och gonorré stannar på det stället där man fått dem. Har man sugit kuk stannar det i halsen, har man blivit avsugen eller satt på någon stannar det i urinröret och har man blivit påsatt stannar det i rumpan eller fittan. Man tar blodprov för hiv, syfilis och hepatit B eftersom de sprids i hela kroppen. Det är viktigt att berätta för vårdpersonalen vad för sex man haft så de vet vilka prover som behöver tas. 

Vanligtvis tar det några dagar innan man får svar på sina prover men för hiv och syfilis finns test som ger svar inom 15 minuter. Om man får ett positivt testsvar betyder det att man har hiv eller en könssjukdom i kroppen. 

Man kan känna olika inför att få sitt provsvar, en del tycker det är väldigt jobbigt medan andra tycker det är skönt att få veta. Alla känslor är lika okej. Man kan få stödjande samtal med en kurator om man behöver prata om sina känslor och mående kring att ha hiv eller en könssjukdom. Om man är väldigt orolig för att få eller överföra hiv eller en könssjukdom kan man också prata med en kurator. Det finns mycket information om hur hiv och könssjukdomar fungerar och hur man kan göra sex så säkert som möjligt.

Om man testat positivt för hiv eller en könssjukdom kommer vården fråga vem eller vilka man har haft sex med de senaste 12 månaderna eller sedan sitt senaste negativa test. Testar man positivt för hiv första gången man testar sig behöver man berätta om alla man haft sex med. Detta kallas partnerspårning eller smittspårning. Vården behöver veta det för att de man haft sex med också behöver testa sig och eventuellt få behandling. Antingen kan man höra av sig till personerna själv eller så kan vården göra det. De berättar aldrig vem som uppgett personens namn.

Hitta en mottagning nära dig här

Testning utanför vården

I några städer finns det mottagningar utanför vården där man kan testa sig för hiv och ibland syfilis. De har öppet kvällstid och där testar man sig anonymt och gratis och man får svar inom 15 minuter. De drivs ofta av RFSL eller andra organisationer som jobbar för personer som lever med hiv. Mottagningarna är öppna för bögar, bikillar och transpersoner som har sex med killar/män och de som jobbar där är själva bögar, bikillar eller transpersoner som har sex med män. Skulle man få ett positivt testsvar där behöver man efteråt ta ett till blodprov inom vården för att garantera att det första provet var korrekt.

Här kan du testa dig utanför vården

Malmö
Checkpoint Skåne

Göteborg
Checkpoint Göteborg

Stockholm
Testpoint Stockholm
Noaks Ark Stockholm

Örebro
Testpoint Örebro

Borås
Checkpoint Sjuhärad

Hur ofta behöver jag testa mig?

Hur många personer man har sex med och vad för sex man har påverkar hur ofta man behöver testa sig. Om man har sex med olika personer är det bra att testa sig minst en gång per år. 

Använd vårt anonyma test för att se hur ofta du kan behöva testa dig.

Senaste nyheter