RFSL Ungdoms logga med vit text.
Sök
Stäng denna sökruta.

Vad säger lagen?

Åldersgräns

Många som vi har träffat undrar vad lagen säger om hur gammal man ska vara för att ha sex med andra personer.

I Sverige är det olagligt för en person som är 15 år eller äldre att ha sex med en person som är under 15 år. Åldersgränsen är till för att skydda unga och barn från att utnyttjas av vuxna. Om någon som är under 15 år har sex har den inte begått något brott. Den över 15 straffas inte heller om:

  • åldersskillnaden är väldigt liten, och de inblandade är lika mogna, och
  • sexet har skett med samtycke


Lagen är alltså inte till för att hindra unga personer som samtycker från att ha sex med varandra, utan just för att skydda barn och unga från övergrepp av äldre ungdomar och vuxna.

Om du vill läsa vad som står i lagen kan du göra det i Brottsbalkens kapitel 6, och paragraferna 4, 5, 6 och 14. Brottsbalken är en del av svensk lagtext, och det går att hitta den online.

Samtycke och ömsesidighet

Sex är något som de inblandade i bästa fall mår bra av och tycker känns bra. På vilket sätt det känns bra kan vara olika från person till person eller situation. Det kan kännas kul, nära, spännande, hett, eller förbjudet, fast på ett bra sätt. När alla inblandade i sex känner bra-känslor och utrymme att säga vad som känns bra och inte, ihop med samtycke, brukar vi kalla det för ömsesidighet.

Samtycke är ett juridiskt ord som handlar om att godkänna saker. Ett exempel på samtycke är att man kan samtycka till att ett företag sparar ens personuppgifter eller att man är okej med villkoren som står i ett hyreskontrakt. Det handlar om att säga ja eller nej, men det finns inget fokus på hur det ska kännas att godkänna.

Samtycka till sex kan man göra av många olika anledningar, utan att det för den sakens skull är något som känns bra. Grupptryck, maktobalans på grund av till exempel ålder, eller att man vill göra en partner nöjd kan vara saker som gör att man samtycker till sex. Ett samtycke alltså inte alltid innehålla ömsesidighet. Ömsesidighet betyder att det finns samtycke och bra-känslor, både före, under och efter sex.

Våldtäkt och andra sexualbrott

Sex ska bygga på alla personer deltar frivilligt och det är alla inblandades ansvar att kolla av att sexet är frivilligt och något som alla vill. Det krävs inte hot, tvång eller våld för att något ska räknas som våldtäkt eller andra typer av sexualbrott. Man får inte ha sex med någon som inte kan lämna samtycke, till exempel för att den är väldigt berusad, som är medvetslös eller som sover. Allt detta står i “Samtyckeslagen”. Samtyckeslagen är inte en egen lag utan är en del i Brottsbalkens kapitel 6, som handlar om sexualbrott.

Det är inte okej att missa eller strunta i att stämma av att det finns samtycke. Att göra så kallas för “oaktsamhet” i samtyckeslagen. Oaktsamhet betyder ungefär samma sak som slarv. Oaktsamhetsbrott finns även i trafiken. Om man inte visar hänsyn, om man har tar risker och om man inte är rädd om sina medtrafikanter och därför orsakar en olycka har man begått ett brott, även om det inte var ens avsikt. På liknande sätt kan man begå ett sexuellt brott om man slarvat med att stämma av frivillighet och samtycke, eller om man inte tagit hänsyn till att den andra personen var alldeles för berusad för att kunna samtycka.

Sex som inte alla har samtyckt till är alltså alltid olagligt, oavsett ålder på de inblandade.

Har du frågor om lagen, sex, relationer eller om du vill prata med någon om du har varit med om något jobbigt? Du är välkommen att kontakta Säkrare. Du når oss på [email protected], och du kan vara anonym.

Chatta med oss

Du kan chatta med en av våra kuratorer på måndagar mellan kl. 15–17.

Prata med kurator

Du kan boka tid med en av oss på Säkrare genom Kaddio.

Prata med någon?

Du är välkommen att kontakta oss om du har varit med om något jobbigt. Självklart kan du vara anonym.